Αέρια: Γιατί προκαλούνται και πώς αντιμετωπίζονται

Η αποβολή αερίων συνιστά μια φυσιολογική διεργασία του οργανισμού, που πραγματοποιείται από το στόμα και από τον πρωκτό.

Τα αέρια είναι αναγκαίο να αποβάλλονται από το σώμα καθώς έτσι εξασφαλίζεται η καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Ο μέσος άνθρωπος δε, αερίζεται 10 με 23 φορές περίπου την ημέρα.

Όταν όμως, η αποβολή αερίων εμφανίζεται αυξημένη, το άτομο αισθάνεται άσχημα και διαταράσσεται η ποιότητα της ζωής του.

Η αυξημένη παραγωγή των αερίων μπορεί να σχετίζεται με συγκεκριμένες συνήθειες διατροφικές, με συνήθειες ζωής αλλά και κάποιες παθήσεις.

Συνήθη συμπτώματα αυξημένων αερίων

Υπάρχουν άνθρωποι που εμφανίζουν αυξημένη παραγωγή αερίων και βιώνουν μια αφόρητη καθημερινότητα εξαιτίας των συμπτωμάτων.

Κάποιοι νιώθουν την κοιλιακή τους χώρα πρησμένη (τυμπανισμός) σε σημείο να μην χωρούν μέσα στα ρούχα τους.

Εκτός από τον τυμπανισμό, άλλοι υποφέρουν από κράμπες, μερικοί από πόνο που μετατοπίζεται ή αίσθημα κόμπου στην κοιλιά.

«Δεν πρόκειται για μια φυσιολογική κατάσταση.

Είναι μία κατάσταση έξαρσης ή και παθολογικής οντότητας.

Άρα αν συμβαίνει αυτό τότε θα δούμε με τη βοήθεια του ειδικού γιατρού εάν πρόκειται για κάποια παθολογία που τις πιο πολλές φορές είναι μία σπαστική κολίτιδα, αυτό που λέμε ευερέθιστο έντερο» σημειώνει ο Δρ. Αναστάσιος Ξιαρχος, μιλώντας στην εκπομπή «Υγεία πάνω απ’ όλα» του ΑΝΤ1.

«Από εκεί και πέρα μπορεί να είναι κάποια δυσανεξία στη λακτόζη ή κάποια πάθηση του παγκρέατος αλλά στο 99% ευτυχώς είναι αυτό που λέμε ευερέθιστο έντερο ή πολύ άγχος.

Γιατί; Γιατί το πεπτικό σύστημα, το έντερο δηλαδή, είναι το κατεξοχήν όργανο που σωματοποιεί τα αισθήματά μας, τη διάθεσή μας και στην προκειμένη περίπτωση, το άγχος μας» συμπληρώνει ο γενικός χειρουργός.

Πώς αντιμετωπίζονται τα αέρια

Οι φυτικές ίνες προκαλούν γρήγορη κινητικότητα του εντέρου και παραγωγή αερίων, επομένως και… φουσκώματα.

Αλλά είναι απαραίτητες για την καλή υγεία του οργανισμού.

Οπότε, το άτομο που εμφανίζει δυσάρεστα συμπτώματα λόγω των αερίων, χρειάζεται να εντοπίσει πιο φυτικό τρόφιμο ενοχλεί το πεπτικό του σύστημα και να το περιορίσει.

Τα αυξημένα αέρια αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά αν το άτομο προσθέσει περισσότερο νερό στη διατροφή του και κάνει περισσότερη άσκηση.

Είναι απαραίτητο επιπλέον να μειώσει την αεροφαγία.

«Η αεροφαγία μπορεί να είναι λόγω άγχους, οπότε καταπίνει αέρα το άτομο χωρίς να το καταλαβαίνει.

Και την ώρα που τρώει, άρα αφενός πρέπει να μασάμε αργά, σταθερά, να μην τρώμε γρήγορα» εξηγεί ο κ. Ξιάρχος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι αναγκαίο ο ασθενής να αυξήσει την κατανάλωση προβιοτικών, να μειώσει την κατανάλωση αναψυκτικών και μπίρας, να μην μασάει τσίχλες και να αποφεύγει τα πρόσθετα τροφίμων.

«Αν δούμε ότι έχουμε αυτό το πρόβλημα να κάνουμε μια ημερολογιακή καταγραφή καθημερινή των τροφών που καταναλώνουμε, να δούμε ποιες είναι οι πιο ύποπτες, να μειώνουμε σταδιακά καθημερινά την ποσότητα από το καθένα και στο τέλος, μέσα σε 10 μέρες να έχουμε δει τι είναι αυτό που πραγματικά ενοχλεί το δικό μας πεπτικό σύστημα, που μπορεί να μην είναι το ίδιο το δικό σου με το δικό μου» σημειώνει ο χειρουργός.

Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος
Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος
Ο Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος είναι Γενικός Χειρουργός Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών - Ιατρικό Περιστερίου και Πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής. | Bιογραφικό του Ιατρού | Ο Ιατρός απαντάει στις ερωτήσεις σας | Προσιτό Κόστος Επεμβάσεων | Επικοινωνία με τον Ιατρό