Τι πρέπει να κάνετε αν έχετε αιμορραγία από το ορθό;

Ανησυχία και φόβο προκαλεί η αιμορραγία που παρατηρείται από το ορθό.

Αν και πρόκειται για ένα πολύ συχνό φαινόμενο, σπάνια σχετίζεται με κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Σε πολλές περιπτώσεις η αιμορραγία προέρχεται από το κατώτερο τμήμα του παχέος εντέρου ή το ορθό, το οποίο αποτελεί τα τελευταία εκατοστά του.

«Οι συνηθέστερες αιτίες πρόκλησης αιμορραγίας από το ορθό είναι η αιμορροϊδοπάθεια και οι πρωκτικές ραγάδες.

Ενδεχομένως, όμως, η αιμορραγία να προέρχεται από κάποιο υψηλότερο σημείο της γαστρεντερικής οδού, όπως για παράδειγμα από το παχύ ή το λεπτό έντερο, το στομάχι ή το δωδεκαδάκτυλο και να φαίνεται σαν να προέρχεται από το ορθό, οπότε η αιτία πρόκλησής της μπορεί να είναι σοβαρότερη»,

προειδοποιεί ο γενικός χειρουργός Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος – Διευθυντής της χειρουργικής κλινικής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών – Ιατρικού Περιστερίου και Πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής.

Τι πρέπει να κάνετε αν έχετε αιμορραγία;

O ενδελεχής έλεγχος για τον εντοπισμό της αιτίας της αιμορραγίας πρέπει να είναι ο πρωταρχικός στόχος του ασθενή, διότι μόνο έτσι θα μπορέσει να καθοριστεί το θεραπευτικό πλάνο και να αποφευχθούν οι σοβαρές συνέπειες που δύναται να προκαλέσει.

Η θεραπεία για την αιμορραγία από το ορθό τις περισσότερες φορές είναι διατροφική και αφορά στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας και της παχυσαρκίας ή φαρμακευτική, με μη συνταγογραφούμενα φάρμακα ή συμπληρώματα.

Η χειρουργική επέμβαση ενδεχομένως να αποτελεί την καταλληλότερη επιλογή για τη θεραπεία της αιτίας της αιμορραγίας.

Σε γενικές γραμμές πάντως η ελαφρά αιμορραγία από το ορθό οφείλεται σε αιμορροϊδοπάθεια και σπανίως σχετίζεται με άλλη πάθηση, ιδιαίτερα στα άτομα κάτω των 40.

Εάν όμως η αιμορραγία είναι συνεχής, ή η ποσότητα του απολεσθέντος αίματος μεγάλη ή συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, ο ασθενής πρέπει να μεταβεί στα επείγοντα περιστατικά για άμεσο έλεγχο.

Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος
Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος
Ο Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος είναι Γενικός Χειρουργός Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών - Ιατρικό Περιστερίου και Πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής. | Bιογραφικό του Ιατρού | Ο Ιατρός απαντάει στις ερωτήσεις σας | Προσιτό Κόστος Επεμβάσεων | Επικοινωνία με τον Ιατρό