Πότε η αιμορραγία από το ορθό είναι ανησυχητική;

Η αιμορραγία από το ορθό είναι φυσικό να προκαλεί ανησυχία και φόβο.

Πρόκειται για ένα αρκετά συχνό φαινόμενο το οποίο όμως σπανίως προμηνύει κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Η αιμορραγία σε πολλές περιπτώσεις προέρχεται από το κατώτερο τμήμα του παχέος εντέρου ή το ορθό -που αποτελεί τα τελευταία εκατοστά του.

Σύμφωνα με τον γενικό χειρουργό, Αναστάσιο Ξιάρχο, οι πιο συνηθισμένοι λόγοι πρόκλησης της αιμορραγίας από το ορθό είναι η αιμορροϊδοπάθεια και οι πρωκτικές ραγάδες.

Σε κάθε περίπτωση το άτομο που παρατηρεί αιμορραγία από το ορθό χρειάζεται να απευθύνεται σε χειρουργό προκειμένου να εντοπιστεί η αιτία της αιμορραγίας.

Η θεραπεία σε πολλά περιστατικά αφορά σε διατροφικές αλλαγές στην καθημερινότητα του ασθενούς στο πλαίσιο αντιμετώπισης της δυσκοιλιότητας ή σε μη συνταγογραφούμενα φάρμακα ή συμπληρώματα.

Αν η αιτία πρόκλησης της αιμορραγίας αφορά σε πάθηση στις αιμορροΐδες ή σε ραγάδα πρωκτού, τότε η χειρουργική επέμβαση μπορεί να αποτελεί την καταλληλότερη επιλογή για τη θεραπεία της.

Αιμορραγία από το ορθό: Πότε είναι ανησυχητική;

«Αν η αιμορραγία προέρχεται από κάποιο υψηλότερο σημείο της γαστρεντερικής οδού, όπως για παράδειγμα από το παχύ ή το λεπτό έντερο, το στομάχι ή το δωδεκαδάκτυλο, μπορεί να φαίνεται σαν να προέρχεται από το ορθό, αλλά η αιτία πρόκλησής της να είναι σοβαρότερη», εξηγεί ο Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος.

Η αιμορραγία σε συνδυασμό με το κοιλιακό άλγος, την κόπωση, τα μαύρα κόπρανα και το αίσθημα καύσου στο στομάχι και τα έντερα μπορεί να υποδεικνύουν την ύπαρξη έλκους.

Σε λιγότερο συχνές αλλά υπαρκτές περιπτώσεις, η αιμορραγία μπορεί να «κρύβει» την ύπαρξη εντερικών πολυπόδων, φλεγμονόδεις νόσους του εντέρου, εκκολπωματίτιδα ή πρωκτίτιδα.

Ακόμα σπανιότερα η αιμορραγία μπορεί να προκαλείται από καρκίνο σε κάποιο σημείο της γαστρεντερικής οδού.

Ο πρωταρχικός στόχος για τον ασθενή, σύμφωνα με τον κύριο Ξιάρχο, πρέπει να είναι ο έλεγχος για τον εντοπισμό της αιτίας της αιμορραγίας από το ορθό.

Αν η αιμορραγία είναι συνεχής ή η ποσότητα του αίματος μεγάλη ή συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, τότε χρειάζεται να σπεύσει για άμεσο έλεγχο στα επείγοντα περιστατικά.

Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος
Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος
Ο Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος είναι Γενικός Χειρουργός Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών - Ιατρικό Περιστερίου και Πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής. | Bιογραφικό του Ιατρού | Ο Ιατρός απαντάει στις ερωτήσεις σας | Προσιτό Κόστος Επεμβάσεων | Επικοινωνία με τον Ιατρό