Ποιες αιτίες προκαλούν πόνο στη χοληδόχο κύστη;

Οι χολόλιθοι συνιστούν μία από τις πιο συνηθισμένες παθήσεις του πεπτικού συστήματος.

Μόνο στις ΗΠΑ από την πέτρα στη χολή υποφέρουν 6,3 εκατομμύρια άνδρες και 14,2 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 20 έως 74 ετών!

Παρόμοια εικόνα παρουσιάζουν τα στοιχεία και σε άλλους δυτικούς πολιτισμούς.

«Η παρατεταμένη παραμονή της χολής στη χοληδόχο κύστη αποτελεί σημαντική αιτία για τη δημιουργία χολόλιθων, οι οποίοι μπορεί να περιέχουν χοληστερόλη, χολερυθρίνη, ασβέστιο και βλέννα, με τη χοληστερόλη να αποτελεί το κύριο συστατικό στην πλειονότητα των χολολίθων»,

εξηγεί ο γενικός χειρουργός Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος – Διευθυντής της χειρουργικής κλινικής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών – Ιατρικού Περιστερίου και Πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής (www.axiarchos.gr).

Σύμφωνα με τον ίδιο, «αν κάποια από τα σωληνοειδή αγγεία που μεταφέρουν τη χολή από το ήπαρ στη χοληδόχο κύστη και από αυτή στην πεπτική οδό έχει φραχθεί με λάσπη ή λίθους, μολυνθεί ή φλεγμαίνει, το άτομο μπορεί να βιώσει πόνο».

Γιατί βιώνουν πόνο μερικοί ασθενείς;

Ακόμα και για 20 χρόνια μπορεί να είναι ασυμπτωματική η πάθηση στη χοληδόχο κύστη λόγω της ύπαρξης χολόλιθων στο 80% των ασθενών.

Κάποιοι ασθενείς ωστόσο, βιώνουν σοβαρό κοιλιακό άλγος μία φορά στη ζωή τους ή και περισσότερες.

Ο πόνος που νιώθουν οι ασθενείς είναι πιθανό να οφείλεται σε:

Κολικό χοληφόρων

Προκαλείται από συσπάσεις των τοιχωμάτων της χοληδόχου κύστης ή των χοληφόρων αγγείων κατά τη μετατόπιση των λίθων ή της λάσπης.

Οξεία χολοκυστίτιδα

Πρόκειται για φλεγμονή του ιστού της χοληδόχου κύστης, που προκαλείται όταν κάποιος λίθος προκαλέσει απόφραξη της χοληδόχου κύστης και στη λιμνάζουσα χολή αναπτυχθούν μικρόβια.

Οξεία παγκρεατίτιδα

Τις περισσότερες φορές σχετίζεται με την ύπαρξη χολολίθων, που φράζουν τον παγκρεατικό πόρο, παγιδεύοντας τα πεπτικά υγρά στο εσωτερικό του παγκρέατος.

Χολαγγειίτιδα

Είναι μια φλεγμονή του χοληδόχου πόρου, που συνήθως προκαλείται από έμφραξή του και δημιουργία βακτηρίων.

Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος
Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος
Ο Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος είναι Γενικός Χειρουργός Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών - Ιατρικό Περιστερίου και Πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής. | Bιογραφικό του Ιατρού | Ο Ιατρός απαντάει στις ερωτήσεις σας | Προσιτό Κόστος Επεμβάσεων | Επικοινωνία με τον Ιατρό