Χολόλιθοι: Προστατέψτε τον οργανισμό σας

Περισσότεροι από 1 στους 10 ανθρώπους του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από χολολιθίαση αλλά λίγοι γνωρίζουν τι είναι οι χολολιθοι που δημιουργούνται στη χοληδόχο κύστη και προκαλούν την εν λόγω πάθηση.

Τι είναι οι χολολιθοι

Η χολή που παράγεται από το ήπαρ αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη πριν απελευθερωθεί στο λεπτό έντερο για να συνδράμει στη διαδικασία πέψης των λιπών.

Η παρατεταμένη παραμονή της χολής στη χοληδόχο κύστη προκαλεί το συχνότερο πρόβλημα του οργάνου, τη δημιουργία χολόλιθων, σύμφωνα με τον γενικό χειρουργό Δρ. Αναστάσιο Ξιάρχο.

Όσοι ταλαιπωρούνται από ορισμένα νοσήματα ή λαμβάνουν φάρμακα συγκεκριμένων κατηγοριών, όπως τα αντισυλληπτικά, είναι επιρρεπείς στην ανάπτυξη της χολολιθίασης.

Τα περιττά κιλά, η διατροφή και η απότομη απώλεια βάρους ευνοούν την εμφάνιση της πάθησης.

«Η αφαίρεση της χοληδόχου κύστεως σε ένα κατά τα άλλα υγιές άτομο δεν προκαλεί συνήθως κανένα πρόβλημα.

Οι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν και χωρίς τη χοληδόχο κύστη», εξηγεί ο κ. Ξιάρχος.

Ποιοι παράγοντες ευνοούν τη χολολιθίαση

Οι ενήλικες προχωρημένης ηλικίας και τα άτομα ορισμένων εθνικοτήτων, όπως ιθαγενείς της Αμερικής, έχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν χολολιθίαση.

Το ποσοστό εμφάνισης της πάθησης στη χώρα μας είναι κοντά στο 5-6% αλλά για όσα άτομα έχουν οικογενειακό ιστορικό, ο κίνδυνος εμφάνισης μπορεί να διπλασιαστεί.

Οι κυριότεροι παράγοντες που ευνοούν την εκδήλωση της χολολιθίασης είναι η ηλικία, η παχυσαρκία, η εγκυμοσύνη, η υψηλή χοληστερόλη και η απότομη απώλεια βάρους.

Πώς θεραπεύεται η πάθηση

Μόλις το 20% των ασθενών εμφανίζουν συμπτώματα όταν έχουν πέτρες στη χολή και ο πόνος είναι το συχνότερο απ’ αυτά, σύμφωνα με τον χειρουργό.

«Εκτός από τον βασανιστικό πόνο που βιώνει, ο ασθενής μπορεί να αναπτύξει χολοκυστίτιδα, οπότε η χειρουργική επέμβαση για αφαίρεση της χοληδόχου κύστης είναι αναπόφευκτη» αναφέρει ο ίδιος.

Η θεραπεία πραγματοποιείται με χολοκυστεκτομή που πλέον εκτελείται λαπαροσκοπικά, μέσω 3-4 πολύ μικρών τομών.

«Πρόκειται για μια εξαιρετικά ασφαλή μέθοδο που, σύμφωνα με μελέτες, μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο επιπλοκών, αρκεί να εκτελείται από έμπειρους χειρουργούς», καταλήγει ο Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος.

Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος
Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος
Ο Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος είναι Γενικός Χειρουργός Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών - Ιατρικό Περιστερίου και Πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής. | Bιογραφικό του Ιατρού | Ο Ιατρός απαντάει στις ερωτήσεις σας | Προσιτό Κόστος Επεμβάσεων | Επικοινωνία με τον Ιατρό