Τι πρέπει να τρώει ο ασθενής μετά τη χολοκυστεκτομή

Εκατομμύρια ασθενείς από όλο τον κόσμο υποβάλλονται σε χολοκυστεκτομή προκειμένου να ανακουφιστούν από τον πόνο που προκαλεί η ύπαρξη χολόλιθων (πετρών) στην χοληδόχο κύστη. Τι πρέπει να τρώει ο ασθενής μετά τη χολοκυστεκτομή

Η διατροφή του ασθενούς μετά από τη χειρουργική επέμβαση χρειάζεται σταδιακή προσαρμογή καθώς ορισμένοι παρουσιάζουν προβλήματα χώνεψης των λιπαρών τροφών.

Προκειμένου να αποφευχθούν συμπτώματα όπως πόνος, φούσκωμα και διάρροια, τα λιπαρά και πικάντικα φαγητά πρέπει να αποφεύγονται για λίγο χρονικό διάστημα.

Η διατροφή μετά τη χολοκυστεκτομή

Τις πρώτες ημέρες μετά τη χειρουργική επέμβαση συστήνεται η κατανάλωση υγρών, ζωμών και ζελέ.

Η προσθήκη περισσότερων στερεών τροφών είναι απαραίτητο να γίνεται σταδιακά.

Οι στερεές τροφές στην αρχή πρέπει να είναι χαμηλές σε λιπαρά και να καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες.

Οι θερμίδες από τις λιπαρές τροφές δεν θα πρέπει να ξεπερνούν το ένα τρίτο της συνολικής ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων.

Ανάλογα λοιπόν, με το ύψος των συνολικών θερμίδων, είναι σημαντικό να υπολογίζονται τα γραμμάρια λίπους που μπορεί ο ασθενής να προσλάβει ανά μερίδα και συνολικά.

Ποια τρόφιμα πρέπει να αποφεύγονται

«Πρέπει να αποφεύγονται τα τηγανητά, όπως πατάτες και ψάρια.

Oι τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, π.χ. λουκάνικα, λιπαρά γαλακτοκομικά, αρνί, σάλτσες με βούτυρο, πέτσα από κοτόπουλο» αναφέρει ο γενικός χειρουργός Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος – Διευθυντής της χειρουργικής κλινικής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών – Ιατρικού Περιστερίου και Πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής.

«Συστήνεται επιπλέον να αποφεύγονται τα φαγητά μαγειρεμένα με πολλά μπαχαρικά, καθώς και τροφές που προκαλούν φούσκωμα, όπως όσπρια, κουνουπίδι και μπρόκολο, δημητριακά και ξηροί καρποί» συμβουλεύει ο Δρ. Ξιάρχος, σε άρθρο του στην ιστοσελίδα iatronet.gr.

Τα συγκεκριμένα τρόφιμα, σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να προστίθενται στη διατροφή σταδιακά και σε μικρές ποσότητες.

Η όλη «ταλαιπωρία» του ασθενούς διαρκεί για χρονικό διάστημα ενός μήνα -τόσο χρόνο χρειάζεται ο οργανισμός για να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.

Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος
Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος
Ο Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος είναι Γενικός Χειρουργός Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών - Ιατρικό Περιστερίου και Πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής. | Bιογραφικό του Ιατρού | Ο Ιατρός απαντάει στις ερωτήσεις σας | Προσιτό Κόστος Επεμβάσεων | Επικοινωνία με τον Ιατρό