Εκκολπωμάτωση

Εκκολπωμάτωση σημαίνει η παρουσία εκκολπωμάτων πάνω στο τοίχωμα του παχέος εντέρου. Τα εκκολπώματα είναι μικρές προβολές του τοιχώματος του παχέος εντέρου, που μοιάζουν με θυλάκους, δηλαδή σακκουλάκια ή μπαλονάκια. Δημιουργούνται σε αδύναμα σημεία του παχέος εντέρου, τα οποία δεν αντέχουν στις εσωτερικές πιέσεις που αναπτύσσονται μέσα στον αυλό του εντέρου κατά το πέρασμα των κοπράνων και κατά τις συσπάσεις του ίδιου του εντέρου.

Επειδή μάλιστα μέσα στο σιγμοειδές κόλον αναπτύσσονται και οι ισχυρότερες πιέσεις, είναι εδώ που παρουσιάζονται και τα περισσότερα εκκολπώματα. Η δημιουργία εκκολπωμάτων προκαλεί αλλαγές και στη σύσταση του σιγμοειδούς, το οποίο γίνεται σκληρό, δύσκαμπτο και, πολλές φορές στενό.

Πότε εμφανίζεται η εκκολπωμάτωση;

Eπειδή χρειάζεται μεγάλο χρονικό διάστημα για να δημιουργηθούν τα εκκολπώματα, η εκκολπωμάτωση είναι κατάσταση κοινή στις μεγάλες ηλικίες. Μάλιστα οι μισοί από αυτούς που έχουν περάσει τα 60 τους χρόνια έχουν εκκολπώματα στο παχύ έντερο.

Τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και πιο σύνηθες να εμφανίζονται νέοι ασθενείς με προβλήματα λόγω εκκολπωμάτων. Αυτό μπορεί να οφείλεται είτε στην υπερκατανάλωση τροφών χαμηλών σε φυτικές ίνες από τους νέους των Δυτικών κοινωνιών, είτε στη δυνατότητα που έχουμε σήμερα στο να διαγνώσκουμε αυτή την οντότητα νωρίτερα σε άτομα των οποίων το έντερο έχει σοβαρή προδιάθεση να αναπτύξει εκκολπώματα.

Φαίνεται λοιπόν ότι τα εκκολπώματα έχουν σχέση με τις διατροφικές μας συνήθειες:

Πράγματι δίαιτες που δεν περιέχουν φυτικές ίνες, γνωστές και ως χαμηλού υπολείμματος δίαιτες, αποτελούν την κύρια αιτία. Στις χώρες του λεγόμενου Δυτικού κόσμου, όπως στις ΗΠΑ και στις περισσότερες Ευρωπαϊκές, η εκκολπωμάτωση και τα επακόλουθα της είναι συχνά, ενώ στην Ασία και στην Αφρική, όπου τρέφονται ακόμη με φυτικής προέλευσης δίαιτες, είναι σπάνια. Οι ίνες, λόγω του ότι δεν απορροφούνται από το έντερο, περνούν μέσα από τον αυλό του οργάνου χωρίς να διασπώνται και κατακρατούν νερό, κάνοντας τα κόπρανα μαλακά και εύκολα να αποβληθούν. Έτσι αποφεύγονται φαινόμενα δυσκοιλιότητας και δεν αναπτύσσονται μεγάλες πιέσεις εντός του εντερικού αυλού. Συνεπώς το τοίχωμα του παχέος εντέρου δεν αδυναμεί και τα εκκολπώματα είναι δύσκολο να δημιουργηθούν.

Συμπτώματα της εκκολπωμάτωσης

Oι περισσότεροι από αυτούς που έχουν εκκολπώματα στο έντερο δεν αισθάνονται τίποτα και τα εκκολπώματα μπορεί να αποκαλυφθούν τυχαία σε κάποια εξέταση στο παχύ έντερο, όπως σε μια κολονοσκόπηση, που γίνεται για κάποιο άλλο λόγο.

Μερικοί, ωστόσο, ασθενείς μπορεί να παραπονεθούν για ήπιες κράμπες, φουσκώματα και επίμονη δυσκοιλιότητα. Τα πραγματικά προβλήματα δημιουργούνται όταν κόπρανα παγιδευτούν μέσα στα εκκολπώματα ή μικρόβια από το έντερο αναπτυχθούν μέσα σε αυτά.

Τότε δημιουργείται φλεγμονή των εκκολπωμάτων, που λέγεται εκκολπωματίτιδα. Σχεδόν ένας στους πέντε από αυτούς που έχουν εκκολπωμάτωση θα περάσουν τουλάχιστον μία φορά μία κρίση εκκολπωματίτιδας. Ο ασθενής παρουσιάζεται με πόνο και ευαισθησία στην αριστερή πλευρά της κάτω κοιλιάς, ρίγος και πυρετό, εμέτους και έντονη δυσκοιλιότητα.

Επιπλοκές εκκολπωμάτωσης

Ένα εκκόλπωμα μπορεί να προκαλέσει ρήξη ενός αγγείου του τοιχώματος του παχέος εντέρου και να προκαλέσει σοβαρή αιμορραγία με απώλεια ακόμη και σοβαρής ποσότητας αίματος από τον πρωκτό.

Η αιμορραγία συνεπεία εκκολπωμάτωσης αποτελεί μια από τις συχνότερες αιτίες αιμορραγίας από το πεπτικό σύστημα και, βεβαίως, όπως κάθε απώλεια αίματος από το κατώτερο πεπτικό χρειάζεται διερεύνηση, κυρίως με κολονοσκόπηση, καθώς και ιδιαίτερη αντιμετώπιση, χειρουργική και μη.

Επίσης, βαρειές και επίμονες μορφές εκκολπωματίτιδας μπορεί να οδηγήσουν σε ρήξη εκκολπωμάτων και διάτρηση του εντέρου με αποτέλεσμα είτε ενός αποστήματος γύρω από το έντερο, είτε, ακόμη και τη διέλευση των κοπράνων μέσα στην κοιλότητα της κοιλιάς και βαριά περιτονίτιδα.

Ο ασθενής πρέπει να μεταφέρεται στο χειρουργείο επειγόντως. Συρίγγια, δηλαδή επικοινωνίες του εντέρου με άλλα όργανα της κοιλιάς ή απόφραξη και στένωση του εντέρου αποτελούν ακόμη επιπλοκές επανειλημένων κρίσεων εκκολπωματίτιδας.

Θεραπεία εκκολπωματικής νόσου

Η απλή ανεύρεση εκκολπωμάτων στο παχύ εντέρου χωρίς συμπτώματα και ενοχλήσεις δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη θεραπεία. Μία ήπια κρίση εκκολπωματίτιδας χρειάζεται τη χορήγηση των κατάλληλων αντιβιοτικών, αναλγητικών και σχετική ανάπαυση του εντέρου με υδρική δίαιτα.

Σε σοβαρές κρίσεις συνιστάται η νοσηλεία του ασθενούς. Η αύξηση της ποσότητας των άπεπτων φυτικών ινών στη δίαιτα ελαττώνει τα συμπτώματα της εκκολπωμάτωσης και ελαττώνει σημαντικά τις επιπλοκές της.

Η Αμερικανική Διαιτολογική Εταιρεία συνιστά την κατανάλωση τουλάχιστον 25-30 γραμμαρίων ίνας καθημερινώς. Αυτό δεν είναι πάντα ούτε εύκολο, ούτε εφικτό, αν σκεφθεί κανείς ότι τα περισσότερα φρούτα ή λαχανικά δεν περιέχουν περισσότερα από 3 γραμμάρια ίνας, Στην Αμερική είναι σίγουρα διαδεδομένη η χρήση συμπληρωμάτων φυτικής ίνας από τα φαρμακεία.

Χειρουργική αντιμετώπιση εκκολπωματικής νόσου

Aν ένας ασθενής έχει πάνω από δύο σοβαρές κρίσεις εκκολπωματίτιδας που απαίτησαν νοσηλεία συνιστάται η χειρουργική αφαίρεση του σιγμοειδούς για να προληφθούν τα χειρότερα και να θεραπευθεί δια παντώς ο ασθενής.

Η επείγουσα χειρουργική αντιμετώπιση σε περιπτώσεις διατρήσεων και περιτονίτιδας μπορεί να απαιτήσουν τη δημιουργία κολοστομίας («παρά φύσην έδρας»). Πάντως, είναι καλό να τονιστεί ότι όλο το φάσμα των επεμβάσεων στο παχύ έντερο για εκκολπωματίτιδα, σήμερα, μπορούν να πραγματοποιηθούν λαπαροσκοπικά.

Μαρτυρίες Ασθενών

Αν όλος ο κόσμος γνώριζε πόσο καλός είστε γιατρέ κι εσείς και το επιτελείο σας, θα περίμεναν όλοι οι ασθενείς της Ελλάδας στην ουρά να τους χειρουργήσετε εσείς. Να τους απαλλάξετε από το πρόβλημα εσείς!

Γιαννης Μισετζης

Πρώτα είστε άνθρωπος και μετά εξαιρετικός χειρουργός! Συνεχίστε να βοηθάτε, το ‘χουμε ανάγκη. Μπράβο για την αγάπη σας! Εμένα μου θεραπεύσατε την Δανάη! Σας ευχαριστούμε από καρδιάς!

Αιμιλία Καπλάνη

Εγώ δεν είχα κύστη στον κοκκυγα! Όπως διέγνωσε ο γιατρός είχα φλεγμονή στο κόκκαλο του κοκκυγα! Και πραγματικά ο γιατρός με έσωσε.Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου.

Σάκης Μπέσκος

Σας επισκέφθηκα στο ιατρείο σας μία Τετάρτη, τον Νοέμβριο 2014. Η επέμβαση για την κύστη κόκκυγος έγινε το Σάββατο της ίδιας εβδομάδας. Έχουν περάσει έξι χρόνια, κανένα πρόβλημα. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

Αλέξανδρος Τσοπανάκης

Καλησπέρα γιατρέ…το 2012 είναι που ήρθα σε εσάς κ βρήκα την υγειά μου. Κύστη Κόκκυγος κ ήταν πολύ δύσκολη περίπτωση γιατί υπέφερα περίπου 15…πραγματικά δεν υπάρχουν λόγια, βρήκα την υγειά μου οριστικά…

Θοδωρής Γεωργιόπουλος

Εγχειρίστηκα στις 17/09 (περιεδρικό συρίγγιο) μετά από 4 αποτυχημένες, κλασικές επεμβάσεις μέσα σε 17 μήνες! (2 στην Ελλάδα και 2 στην Γερμανία). Μέχρι τώρα 41 μέρες μετά, όλα δείχνουν ότι ο εφιάλτης τελείωσε!

Anastasios Karagiannakis

ΣΧΕΤΙΚΑ

Αναστάσιος Γ. Ξιάρχος

Γενικός Χειρουργός – Διδάκτωρ Πανεπιστημίου

  • Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής, Ομίλου Ιατρικού Αθηνών – Ιατρικό Περιστερίου
  • Ερευνητής και Διδάσκων στο Εργαστήριο Βιοπληροφορικής
    και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας
    του Ιονίου Πανεπιστημίου
  • Ιδρυτικό μέλος & πρώτος Πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής
  • Ιδρυτικό μέλος & πρώτος Γ.Γραμματέας της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ρομποτικής
    Χειρουργικής

Επικοινωνία

Ιατρεία
– Πατριάρχου Ιωακείμ 25, Αθήνα, 10675 (δίπλα στη στάση μετρό Ευαγγελισμός), – Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Κλινική Περιστερίου

Τηλ. ιατρείου & γραμματείας:
210 7296584 & 6938 340 082
Τηλ. Κλινικής: 210 5799186210 5799016

Τηλέφωνο επείγουσας ανάγκης:
6938 340 082
(24ωρη επικοινωνία)

info@axiarchos.gr

4 ΓΡΗΓΟΡΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΡ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟ ΞΙΑΡΧΟ

Μάθετε περισσότερα για τον Ιατρό

Ποιος είναι ο Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος

Ο Αναστάσιος Γ. Ξιάρχος είναι Γενικός Χειρουργός, Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής, Ομίλου Ιατρικού Αθηνών – Ιατρικό Περιστερίου, Ερευνητής και Διδάσκων στο Εργαστήριο Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, Ιδρυτικό μέλος & πρώτος Πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής, Ιδρυτικό μέλος & πρώτος Γ.Γραμματέας της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικής.

Μάθετε περισσότερα για τον Ιατρό Δρ. Αναστάσιο Ξιάρχο στη σελίδα με το βιογραφικό.

Ποιες μέρες και ώρες μπορώ να επικοινωνήσω μαζί του

Για να κλείσετε ραντεβού καλέστε στο τηλέφωνο 210 7296584 ή απευθείας στη Γραμματεία του Ιατρού στο 6938 340 082.

Ο Ιατρός δέχεται με ραντεβού στο ιατρείο του στην Αθήνα (Πατριάρχου Ιωακείμ 25 – δίπλα στη στάση μετρό Ευαγγελισμός) και στο Ιατρικό Αθηνών – Κλινική Περιστερίου.

Για επείγοντα περιστατικά καλέστε στο παρακάτω τηλέφωνο: 6938 340 082.

Ποια ταμεία και ποιες ασφάλειες υποστηρίζονται

Οικονομικά Πακέτα & Συμβάσεις με:

  • Όλα τα ταμεία
  • Όλες τις ιδιωτικές ασφάλειες

Μάθετε περισσότερα για το Κόστος μιας Επέμβασης
και από τι εξαρτάται.

Που χειρουργεί ο γιατρός Αναστάσιος Ξιάρχος

Στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών

ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ ΣΕ ΕΚΠΟΜΠΕΣ

Βίντεο