Κήλη: Η συχνότερη χειρουργική επέμβαση στη Δύση

 

Η κηλη αποτελεί την πιο συχνή επέμβαση που πραγματοποιείται στον δυτικό κόσμο, με τους ασθενείς που υποβάλλονται σε αυτή να ξεπερνούν τα 15 εκατομμύρια παγκοσμίως τον χρόνο.

Σχετικά με τη θεραπεία της κήλης,  ο γενικός χειρουργός  Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος, Διευθυντής της χειρουργικής κλινικής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών – Ιατρικού Περιστερίου και Πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, στην πρωινή εκπομπή «Καλημέρα».

«Η μόνη θεραπεία για την κηλη είναι η χειρουργική και η επέμβαση πραγματοποιείται λαπαροσκοπικά.

Ο ασθενής έρχεται το πρωί, χειρουργείται την ίδια ημέρα -είναι ανώδυνη η μέθοδος- και φεύγει ή το βράδυ ή την άλλη ημέρα το πρωί» αναφέρει ο κύριος Ξιάρχος.

«Είναι πολύ σημαντικό ότι ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες» προσθέτει.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου Γιώργου Αυτιά σχετικά με την ηλικία των ασθενών που εμφανίζουν κήλη, ο χειρουργός επισημαίνει ότι «από τα 30 και πάνω εμφανίζεται κήλη, αλλά από τα 65 το ποσοστό των ασθενών είναι πολύ μεγαλύτερο».

Τα ποσοστά των ασθενών με κηλη εμφανίζονται αυξημένα και στις μικρές ηλικιακές ομάδες εξαιτίας της παχυσαρκίας.

Άλλοι παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν κηλη είναι η άρση υπερβολικού βάρους, η εγκυμοσύνη, ο χρόνιος βήχας των καπνιστών και η δυσκοιλιότητα.

Τι είναι η κηλη

Όταν υπάρξει ρήξη στο κοιλιακό τοίχωμα και δημιουργηθεί οπή μέσω της οποίας προβάλλει μέρος του εντέρου, αυτό καλείται κηλη.

Η εν λόγω προβολή υπάρχει περίπτωση να απειλήσει την υγεία του ασθενούς αν υποστεί περίσφιξη.

Τότε η διάτρηση του εντέρου είναι προ των πυλών και ο κίνδυνος περιτονίτιδας υπαρκτός, γι αυτό τον λόγο η κηλη χρειάζεται να χειρουργείται άμεσα.

Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος
Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος
Ο Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος είναι Γενικός Χειρουργός Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών - Ιατρικό Περιστερίου και Πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής. | Bιογραφικό του Ιατρού | Ο Ιατρός απαντάει στις ερωτήσεις σας | Προσιτό Κόστος Επεμβάσεων | Επικοινωνία με τον Ιατρό