Κήλη: Πώς αντιμετωπίζεται λαπαροσκοπικά χωρίς πόνο

Η κηλη θεωρείται η πιο συχνή επέμβαση που πραγματοποιείται στον δυτικό κόσμο, καθώς οι ασθενείς που υποβάλλονται σε αυτή ξεπερνούν τα 15 εκατομμύρια παγκοσμίως τον χρόνο.

Ο γενικός χειρουργός  Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος, Διευθυντής της χειρουργικής κλινικής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών – Ιατρικού Περιστερίου και Πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής μίλησε για τη θεραπευτική αντιμετώπιση της πάθησης της κήλης στον τηλεοπτικό σταθμό Έψιλον.

«Η λαπαροσκοπική αποκατάσταση της κήλης είναι μια τομή στη χειρουργική γιατί σε μία τόσο συχνή επέμβαση -και πάθηση, που ταλαιπωρεί μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού- μπορέσαμε να επέμβουμε λαπαροσκοπικά, δηλαδή ελάχιστα επεμβατικά, ούτως ώστε να έχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα τεχνικό και σχετικά ανώδυνο, αναίμακτο, με την επιστροφή του ασθενούς στις καθημερινές του δραστηριότητες σχεδόν άμεσα» εξηγεί ο κύριος Ξιάρχος.

Απαντώντας σε ερώτημα του δημοσιογράφου Νίκου Ευαγγελάτου σχετικά με τον χρόνο αποθεραπείας των ασθενών που υποβάλλονται σε λαπαροσκοπική επέμβαση για την αντιμετώπιση της κήλης, ο χειρουργός αναφέρει πως οι αθλητές ξεκινούν την προπόνηση από τη δεύτερη εβδομάδα και μετά.

Οι ασθενείς που κάνουν δουλειά γραφείου ή ελαφρά χειρωνακτική δύνανται να επιστρέψουν στην εργασία τους έπειτα από 6 με 7 ημέρες.

Πώς προκαλείται η κηλη;

Η κηλη προκαλείται όταν υπάρξει ρήξη στο κοιλιακό τοίχωμα και δημιουργηθεί οπή μέσω της οποία βγαίνει προς τα έξω μέρος του εντέρου.

Αυτή η προβολή, που μπορεί να προκαλεί αίσθημα βάρους ή και πόνο, μπορεί να απειλήσει την υγεία του ασθενούς αν υποστεί περίσφιξη.

Τότε η διάτρηση του εντέρου είναι προ των πυλών και ο κίνδυνος περιτονίτιδας υπαρκτός -αυτός είναι και ο λόγος που πρέπει άμεσα να χειρουργείται η κηλη.

Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος
Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος
Ο Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος είναι Γενικός Χειρουργός Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών - Ιατρικό Περιστερίου και Πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής. | Bιογραφικό του Ιατρού | Ο Ιατρός απαντάει στις ερωτήσεις σας | Προσιτό Κόστος Επεμβάσεων | Επικοινωνία με τον Ιατρό