Γιατί είναι σημαντική η διάγνωση & η θεραπεία της κήλης

Σχεδόν 15 εκατομμύρια επεμβάσεις διενεργούνται σε παγκόσμιο επίπεδο ετησίως για την κήλη.

Μιλώντας στην εκπομπή «Σήμερα» του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ, ο γενικός χειρουργός Αναστάσιος Ξιάρχος ενημερώνει το τηλεοπτικό κοινό για τη λαπαροσκοπική αποκατάσταση της κήλης.

Τι είναι & πού οφείλεται η κήλη;

Η κήλη συνιστά την προβολή ενός οργάνου μέσα από το τοίχωμα της κοιλότητας που το περικλείει και το περιορίζει.

Η προβολή αυτή, γίνεται εύκολα αντιληπτή από τον ασθενή σαν διόγκωση, που στην αρχή ανατάσσεται με εύκολο τρόπο.

«Η πιο συνηθισμένη κήλη είναι η βουβωνοκήλη που εντοπίζεται στους βουβώνες» αναφέρει ο χειρουργός κύριος Ξιάρχος.

«Η κήλη πιστεύουμε πια ότι οφείλεται σε κακή συνδεσμολογία των κοιλιακών τοιχωμάτων -λίγο ελαττωματική- όπου αυτό τα κάνει ευένδοτα, τα κάνει ευαίσθητα τα τοιχώματα και με την αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης, από μέσα προς τα έξω, γίνεται μία ρωγμή, μία τρύπα και ουσιαστικά βγαίνει το έντερο -συνήθως το έντερο- εκτός της κοιλιάς μέσω των τοιχωμάτων» εξηγεί ο ίδιος.

Πώς μπορεί να θεραπευτεί άμεσα & ανώδυνα;

«Ο μοναδικός λόγος που ασχολούμαστε με την κήλη και θέλουμε να τη θεραπεύσουμε είναι η πιθανότητα περίσφιξης, που σημαίνει ότι υπάρχει πιθανότητα το έντερο να πάψει να αιματώνεται και ουσιαστικά να κάνει ρήξη, να κάνει δηλαδή περιτονίτιδα, η οποία δυνητικά είναι μια σοβαρότατη κατάσταση» ενημερώνει το τηλεοπτικό κοινό ο γενικός χειρουργός, Αναστάσιος Ξιάρχος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η επέμβαση για την αποκατάστασή της γίνεται πλέον λαπαροσκοπικά με τη χρήση πλέγματος.

Η λαπαροσκοπική αποκατάσταση γίνεται αναίμακτα και με τη χρήση τοπικής αναισθησίας.

Με την εν λόγω μέθοδο ο ασθενής αποφεύγει τις τομές που αφήνει το ανοιχτό χειρουργείο, ενώ μετεγχειρητικά μπορεί να κινητοποιηθεί άμεσα και να επιστρέψει μέσα σε λίγα 24ωρα στις καθημερινές του δραστηριότητες χωρίς πόνο.

Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος
Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος
Ο Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος είναι Γενικός Χειρουργός Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών - Ιατρικό Περιστερίου και Πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής. | Bιογραφικό του Ιατρού | Ο Ιατρός απαντάει στις ερωτήσεις σας | Προσιτό Κόστος Επεμβάσεων | Επικοινωνία με τον Ιατρό