Ένοχη η παχυσαρκία και η υπερτρίχωση στις γυναίκες

Υψηλότερο κίνδυνο για κυστη κοκκυγος διατρέχουν οι γυναίκες που έχουν αυξημένο σωματικό βάρος και υπερτρίχωση, σύμφωνα με ομάδα ερευνητών από το Baskent University Faculty of Medicine.

Η μελέτη των επιστημόνων διενεργήθηκε με στόχο να επιβεβαιωθούν οι παρατηρήσεις των χειρουργών, οι οποίες υποδείκνυαν ότι η παχυσαρκία ή και η ύπαρξη υπερτρίχωσης καθιστούν πιο επιρρεπείς τις γυναίκες στην ανάπτυξη αυτής της χρόνιας φλεγμονής.

Με την μελέτη επιβεβαιώθηκε και το ότι οι υπέρβαρες γυναίκες με υπερτρίχωση είναι πιθανότερο να παρουσιάσουν επιπλοκές μετά τη χειρουργική επέμβαση για τη θεραπεία της.

«Η κυστη κοκκυγος, παρότι είναι ένα πολύ συχνό πρόβλημα υγείας, η ακριβής αιτιολογία ανάπτυξής της βρίσκεται υπό διερεύνηση. Στατιστικά, παρουσιάζεται κυρίως σε άτομα νεαρής ηλικίας που έχουν υπερβολική τριχοφυΐα.

Η αύξηση του βάρους έχει αναγνωριστεί ως παράγοντας κινδύνου για ανάπτυξη της πάθησης» εξηγεί ο γενικός χειρουργός  Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος – Διευθυντής της χειρουργικής κλινικής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών – Ιατρικού Περιστερίου και Πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής.

Συστήνεται στις ασθενείς που πρόκειται να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση της κύστης κόκκυγος να προβαίνουν σε καθαρισμό και αποτρίχωση της πληγείσας περιοχής, σύμφωνα πάντα με τις υποδείξεις του θεράποντος ιατρού τους, και στην υιοθέτηση ενός ειδικού προγράμματος διατροφής για την απώλεια του περιττού βάρους.

«Η παχυσαρκία και η υπερτρίχωση στατιστικά αποτελούν παράγοντες κινδύνου, γεγονός που επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά από την παρούσα μελέτη.

Η απώλεια βάρους μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά, αλλά και να μειώσει τις πιθανότητες επιπλοκών μετά τη χειρουργική αποκατάσταση της πάθησης, όπως έχει καταδειχθεί και από άλλες, παλαιότερες, μελέτες» καταλήγει ο κύριος Ξιάρχος.

 

 

Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος
Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος
Ο Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος είναι Γενικός Χειρουργός Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών - Ιατρικό Περιστερίου και Πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής. | Bιογραφικό του Ιατρού | Ο Ιατρός απαντάει στις ερωτήσεις σας | Προσιτό Κόστος Επεμβάσεων | Επικοινωνία με τον Ιατρό