Ενδοσκοπική θεραπεία με τη μέθοδο EPSIT

Η κυστη κοκκυγος (ή τριχοφωλεακό συρίγγιο) αποτελεί μία χρόνια φλεγμονή στην περιοχή του κόκκυγα και αφορά κυρίως στον νεανικό πληθυσμό.

Προκαλείται συνήθως από τη διείσδυση τριχών μέσα στο δέρμα του ασθενούς, αλλά μπορεί να οφείλεται και σε μία κύστη που δημιουργήθηκε κατά την εμβρυϊκή ζωή.

Η θεραπεία της κύστης κόκκυγος συνήθως εξαρτάται από την κατάσταση της νόσου: ένα οξύ απόστημα ελέγχεται κατά κύριο λόγο με διάνοιξη και παροχέτευση προς απελευθέρωση του πύου με στόχο την ελάττωση της φλεγμονής και του πόνου, ενώ μία χρονίζουσα κύστη κόκκυγος θεραπεύεται με χειρουργική επέμβαση.

Στη θεραπευτική αντιμετώπιση της εν λόγω πάθησης προστέθηκε τα τελευταία χρόνια μία νέα πρωτοποριακή μέθοδος, η ενδοσκοπική θεραπεία της κύστης κόκκυγος (EPSIT).

Η μέθοδος αυτή που διενεργείται με laser, δεν δημιουργεί τραύμα στον ασθενή, δεν του αφήνει ουλές και δεν χρειάζεται αλλαγές.

Πρόκειται για μια αποτελεσματική, μόνιμη θεραπεία που γίνεται με τη χρήση μικροκάμερας η οποία επιτρέπει στον χειρουργό να χαρτογραφήσει το πρόβλημα με ακρίβεια και στη συνέχεια να προτείνει τις κατάλληλες λύσεις.

Η ενδοσκοπική μέθοδος EPSIT για την κυστη κοκκυγος είναι αναίμακτη, ανώδυνη, διενεργείται και με τοπική αναισθησία, δεν απαιτεί απεικονιστική εξέταση (μαγνητική τομογραφία ή υπερηχογράφημα) και ο ασθενής δεν χρειάζεται νοσηλεία ούτε παυσίπονα μετεγχειρητικά.

Ακριβώς επειδή ο ιατρός έχει χαρτογραφήσει τη βλάβη και έχει αφαιρέσει κάθε παθολογικό ιστό, οι πιθανότητες υποτροπής της πάθησης μειώνονται σημαντικά.

Την επόμενη ημέρα, οι γάζες αφαιρούνται από τον ασθενή και αμέσως μετά μπορεί να κάνει ντους και να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες και στην εργασία του.

Δείτε πώς γίνεται η ενδοσκοπική θεραπεία της κύστης κόκκυγος (EPSIT) στο βίντεο που ακολουθεί:

 

Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος
Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος
Ο Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος είναι Γενικός Χειρουργός Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών - Ιατρικό Περιστερίου και Πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής. | Bιογραφικό του Ιατρού | Ο Ιατρός απαντάει στις ερωτήσεις σας | Προσιτό Κόστος Επεμβάσεων | Επικοινωνία με τον Ιατρό