Κυστη Κοκκυγος

Η κυστη κοκκυγος ή τριχοφωλεακό συρίγγιο είναι μία χρόνια φλεγμονή στην περιοχή τoυ κόκκυγα. Ο κυστικός αυτός σχηματισμός δημιουργείται, συνήθως, από διείσδυση τριχών μέσα στο δέρμα, αλλά ενδέχεται να οφείλεται και σε κύστη που σχηματίστηκε κατά τηv εμβρυϊκή ζωή. Η ενδοσκοπική θεραπεία της κυστης κοκκυγος με laser ή RF έχει σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τις παραδοσιακές μεθόδους καθώς είναι αναίμακτη, ανώδυνη και δεν χρειάζεται νοσηλεία ενώ δίνει οριστική λύση στο πρόβλημα.

06_1Η πάθηση είναι περισσότερο συνηθισμένη στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες και εμφανίζεται κυρίως σε ηλικίες μεταξύ της εφηβείας και των 40 ετών. Παράλληλα, παρατηρείται συχνότερα σε δασύτριχα ή παχύσαρκα άτομα.

Κυστη Κοκκυγος & Συμπτώματα

Τα συμπτώματα ποικίλλουν, από την εμφάνιση μιας μικρής διόγκωσης μέχρι και τη δημιουργία μεγάλης και επώδυνης φλεγμονώδους μάζας-αποστήματος. Συχνά, παρατηρείται στην περιοχή εκροή υγρού ή πυώδους υλικού από ένα δερματικό στόμιο (συρίγγιο). Όταν η περιοχή φλεγμαίνει τότε γίνεται ερυθρή, διογκωμένη και σκληρή, ενώ μπορεί να εκρέει και πύον, το οποίο συνήθως έχει πολύ άσχημη οσμή.

06_3Επιπλέον, η φλεγμονή προκαλεί, σε ορισμένες περιπτώσεις, πυρετό, καταβολή του οργανισμού και ναυτία.

Η χωρίς επιπλοκή κυστη κοκκυγος ελάχιστα ενοχλήματα προκαλεί. Συχνά η ύπαρξή της γίνεται αντιληπτή από τη ρύπανση του εσώρουχου με οροαιματηρό υγρό. Στην οξεία μορφή παρουσιάζεται με ισχυρό πόνο, δημιουργία αποστήματος και ίσως πυρετό. Εδώ η χειρουργική παρέμβαση πρέπει να είναι άμεση. Στη χρόνια μορφή παρατηρείται συνεχής ή και κατά διαστήματα έκκριση υγρού.

Κυστη Κοκκυγος & Θεραπεία

Η ενδεικνυόμενη θεραπεία εξαρτάται από την κατάσταση της νόσου. Ένα οξύ απόστημα ελέγχεται, συνήθως, με διάνοιξη και παροχέτευση, ώστε να απελευθερωθεί το πύο, να ελαττωθεί η φλεγμονή και να ανακουφιστεί ο ασθενής από τον πόνο.

Μία χρονίζουσα κυστη κοκκυγος, όμως, θεραπεύεται αποτελεσματικά μόνο με χειρουργική επέμβαση. Η χειρουργική επέμβαση έχει σκοπό να αφαιρεθεί πλήρως η κύστη, μαζί με τους συνοδούς πόρους και τα συρίγγια, ούτως ώστε να εξασφαλισθεί πολύ μικρή πιθανότητα υποτροπής.

06_2Υπάρχουν διάφορες χειρουργικές τεχνικές: «η ανοικτή», «η κλειστή» και η «ημίκλειστη». Η επιλογή της κατάλληλης τεχνικής για την επέμβαση γίνεται έπειτα από συζήτηση με τον θεράποντα χειρουργό. Ας σημειωθεί, όμως, ότι στη σύγχρονη χειρουργική, αντί του νυστεριού χρησιμοποιούνται πολύ συχνά εξειδικευμένες μορφές ενέργειας, όπως το Laser ή R-F (ραδιοσυχνότητα), για λιγότερη απώλεια αίματος και ταχύτερη επούλωση, αλλά κυρίως για σημαντικά λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο. Η πιθανότητα υποτροπής ουσιαστικά μηδενίζεται.

Ενδοσκοπική θεραπεία κύστης κόκκυγος

Στη θεραπευτική αντιμετώπιση πλέον προστέθηκε με απόλυτη επιτυχία μία νέα πρωτοποριακή μέθοδος, που πρώτοι εφαρμόζουμε στην Ελλάδα: Η Ενδοσκοπική θεραπεία της κυστης κοκκυγος (EPSIT). Ο εξειδικευμένος χειρουργός μετά την εξέταση του ασθενή κρίνει σε ποιους ασθενείς μπορεί να εφαρμοστεί η μέθοδος, όπως συμβαίνει με όλες τις μεθόδους και τεχνικές στη χειρουργική.

banner-home-epsit

Η ενδοσκοπική θεραπεία της κύστης κόκκυγος έχει μία διαγνωστική και μία χειρουργική φάση, οι οποίες γίνονται ταυτόχρονα και διαρκούν λίγα λεπτά.

Στη διαγνωστική φάση πραγματοποιείται η ανεύρεση της ακριβούς πορείας των συριγγίων και της κύστης κόκκυγος, δηλαδή η χαρτογράφηση της βλάβης. Τοποθετούμε το ειδικό συριγγοσκόπιο (αντίστοιχο του λαπαροσκoπίου) στο συρίγγιο, (με ταυτόχρονη συνεχή πλύση με ειδικό διάλυμα) και χαρτογραφούμε την κύστη και τις διακλαδώσεις της (συρίγγια), έχοντας τρισδιάστατη εικόνα σε HD οθόνη. Τμήματα ιστών ή τρίχες που απόφραζουν τον πόρο απομακρύνονται εύκολα με ειδική λαβίδα 2mm.

Ακολουθεί η χειρουργική φάση, σκοπός της οποίας είναι η εκ των έσω καταστροφή του συριγγώδους πόρου, των διακλαδώσεων αυτού και του κυστικού σχηματισμού. Ο πόρος πλένεται σχολαστικά και το σαθρό επιθήλιο αφαιρείται και αναρροφάται. Ταυτόχρονα γίνεται σχολαστική αιμόσταση με τη χρήση ραδιοσυχνοτήτων (RF). Ο υπολειπόμενος πόρος παραμένει ανοικτός για την παροχέτευση των παραγόμενων εκκρίσεων.

Κυστη Κοκκυγος: Πλεονεκτήματα Ενδοσκοπικής Θεραπείας

Η Ενδοσκοπική θεραπεία της κύστης κόκκυγος έχει σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τις παραδοσιακές μεθόδους.

 Το αποτέλεσμα αμέσως μετά την επέμβαση

Το αποτέλεσμα αμέσως μετά την επέμβαση

Κατ’αρχάς η άμεση όραση, σε μεγέθυνση σε τρισδιάστατη οθόνη HD, επιτρέπει στο χειρουργό να δει τέλεια όχι μόνο το στόμιο αλλά και όλα τα πιθανά συρίγγια με τις διακλαδώσεις τους, καθώς και την αποστηματική κοιλότητα.

Η ακόλουθη καταστροφή του επιθηλίου και ο πλήρης καθαρισμός της βλάβης γίνεται με απόλυτη ακρίβεια με χρήση laser ή RF.

Η εξαιρετική ακρίβεια της οθόνης μας επιτρέπει την πλήρη απομάκρυνση των τριχών και των θυλάκων εντός του συριγγίου.

Το αισθητικό αποτέλεσμα είναι τέλειο και η ποιότητα ζωής των ασθενών ασύγκριτα καλύτερη σε σχέση με τις άλλες τεχνικές.

Δεν απαιτούνται επώδυνες αλλαγές και η επιστροφή σε όλες τις καθημερινές και αθλητικές δραστηριότητες άμεση.

Eπομένως η μέθοδος EPSIT για την κυστη κοκκυγος είναι:

• Αναίμακτη
• Ανώδυνη
• Γίνεται και με τοπική αναισθησία
• Δεν απαιτεί οποιαδήποτε απεικονιστική εξέταση (μαγνητική τομογραφία ή υπερηχογράφημα)
• Δεν χρειάζεται νοσηλεία
• Επιτρέπει άμεση επιστροφή στην εργασία
• Δίνει οριστική λύση στο πρόβλημα
• Δεν απαιτούνται παυσίπονα μετεγχειρητικά

Ενδοσκοπική εικόνα της βλάβης

Ενδοσκοπική εικόνα της βλάβης

Επειδή έχουμε χαρτογραφήσει τη βλάβη και έχουμε αφαιρέσει κάθε παθολογικό ιστό, οι πιθανότητες υποτροπής μειώνονται σημαντικά.

Ο ασθενής φεύγει μετά από μία ώρα από τη κλινική και επιστρέφει στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Την επόμενη ημέρα, αφαιρούμε τις γάζες και αμέσως μετά επιτρέπεται το ντους.

Ο Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος για την Θεραπεία Κύστης Κόκκυγος [βίντεο]

Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος
Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος
Ο Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος είναι Γενικός Χειρουργός Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών - Ιατρικό Περιστερίου και Πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής. | Bιογραφικό του Ιατρού | Ο Ιατρός απαντάει στις ερωτήσεις σας | Προσιτό Κόστος Επεμβάσεων | Επικοινωνία με τον Ιατρό