Κυστη Κοκκυγος: Συμπτώματα & Θεραπεία με Laser

Η κυστη κοκκυγος ή τριχοφωλεακό συρίγγιο είναι μία χρόνια φλεγμονή στην περιοχή τoυ κόκκυγα. Ο κυστικός αυτός σχηματισμός δημιουργείται, συνήθως, από διείσδυση τριχών μέσα στο δέρμα, αλλά ενδέχεται να οφείλεται και σε κύστη που σχηματίστηκε κατά τηv εμβρυϊκή ζωή.

Ενημερωθείτε & Κλείστε Ραντεβού: 210 7296584

Ενημερωθείτε & Κλείστε Ραντεβού: 210 7296584

Σήμερα η επιστήμη έχει εξελιχθεί και υπάρχει και στην Ελλάδα η επαναστατική μέθοδος που δίνει λύση στο πρόβλημα άμεσα, ανώδυνα και χωρίς τραύμα. Η ενδοσκοπική θεραπεία με laser δεν δημιουργεί τραύμα στον ασθενή, δεν έχει ουλές και δεν χρειάζεται αλλαγές.

Πρόκειται για μια αποτελεσματική, μόνιμη θεραπεία που γίνεται με τη χρήση μικροκάμερας που επιτρέπει στους ιατρούς να χαρτογραφήσουν το πρόβλημα με ακρίβεια και στη συνέχεια να δώσουν τις κατάλληλες λύσεις.

Η θεραπεία με laser είναι ριζική, ανώδυνη καθώς δεν υπάρχει τραύμα, αναίμακτη και επιτρέπει στον ασθενή να επιστρέψει την επόμενη μέρα στην καθημερινότητά του.

Η διαδικασία διαρκεί από 15 έως 20 λεπτά ανάλογα με την περίπτωση και δεν χρειάζεται νοσηλεία καθώς οι ασθενείς μετά από περίπου 2 ώρες πάνε στο σπίτι τους. Από την επόμενη ημέρα επιτρέπεται στους ασθενείς να τρώνε, να περπατάνε, να γυμνάζονται και να κολυμπούν.

Η ενδοσκοπική θεραπεία της κυστης κοκκυγος με laser ή RF έχει σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τις παραδοσιακές μεθόδους καθώς είναι αναίμακτη, ανώδυνη και δεν χρειάζεται νοσηλεία ενώ δίνει οριστική λύση στο πρόβλημα.

Η πάθηση είναι περισσότερο συνηθισμένη στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες και εμφανίζεται κυρίως σε ηλικίες μεταξύ της εφηβείας και των 40 ετών. Παράλληλα, παρατηρείται συχνότερα σε δασύτριχα ή παχύσαρκα άτομα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν συναντάται σε λεπτά άτομα.

Η θεραπεία για την κυστη κοκκυγος ήταν επίπονη και ταλαιπωρούσε ιδιαιτέρως τους ασθενείς πριν από λίγα χρόνια όμως σήμερα η νέα μέθοδος θεραπείας με laser για την κύστη κόκκυγος έχει εξαιρετικά αποτελέσματα ενώ είναι αναίμακτη, ανώδυνη και με άμεση επιστροφή στην καθημερινότητα.

κυστη κοκκυγος φωτογραφια

Η επιστήμη έχει προοδεύσει και προσφέρει άμεση οριστική λύση με θεραπεία με laser στην κύστη κόκκυγος χωρίς πόνο & χωρίς νυστέρι.

Η κύστη κόκκυγος έγινε γνωστή και ως “νόσος Jeep” κατά τη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου καθώς πολλοί Αμερικανοί στρατιώτες υπέφεραν από τη συγκεκριμένη νόσο. Οδηγώντας τα στρατιωτικά τζιπ επί ώρες στους ανώμαλους, κατεστραμμένους από τον πόλεμο δρόμους, καθόντουσαν σε αυτά για παρατεταμένες χρονικές περιόδους με αποτέλεσμα να υποβάλλονται σε χειρουργικές θεραπείες κύστης κόκκυγα σε στρατιωτικά νοσοκομεία των Η.Π.Α.

5+1 Συμπτώματα της Κύστης Κόκκυγος

Τα συμπτώματα ποικίλλουν, από την εμφάνιση μιας μικρής διόγκωσης στην ουρά μέχρι και τη δημιουργία μεγάλης και επώδυνης φλεγμονώδους μάζας, δηλαδή αποστήματος. Συχνά, παρατηρείται στην περιοχή εκροή υγρού ή πυώδους υλικού από ένα δερματικό στόμιο (συρίγγιο). Όταν η περιοχή φλεγμαίνει τότε γίνεται ερυθρή, διογκωμένη και σκληρή, ενώ μπορεί να εκρέει και πύον, το οποίο συνήθως έχει πολύ άσχημη οσμή.

κύστη κοκκυγος συμπτωματα

Στην οξεία μορφή παρουσιάζεται με ισχυρό πόνο, δημιουργία αποστήματος και ίσως πυρετό. Εδώ η χειρουργική παρέμβαση πρέπει να είναι άμεση.

Η φλεγμονή προκαλεί, σε ορισμένες περιπτώσεις, πυρετό, καταβολή του οργανισμού και ναυτία.

Η χωρίς επιπλοκή κυστη κοκκυγος ελάχιστα ενοχλήματα προκαλεί. Συχνά η ύπαρξή της γίνεται αντιληπτή από τη ρύπανση του εσώρουχου με οροαιματηρό υγρό.

Στην οξεία μορφή παρουσιάζεται με ισχυρό πόνο, δημιουργία αποστήματος και ίσως πυρετό. Εδώ η χειρουργική παρέμβαση πρέπει να είναι άμεση. Στη χρόνια μορφή παρατηρείται συνεχής ή και κατά διαστήματα έκκριση υγρού.

Τα 5+1 Συμπτώματα της Κύστης Κόκκυγος

• Εμφάνιση μιας μικρής διόγκωσης στην ουρά

• Δημιουργία μεγάλης και επώδυνης φλεγμονώδους μάζας – αποστήματος

• Εκροή υγρού ή πυώδους υλικού από το απόστημα

• Ενόχληση απλά και μόνο στη μέση

• Το απόστημα, όταν φλεγμαίνει, γίνεται κόκκινο, διογκώνεται και σκληραίνει, ενώ μπορεί να εκρέει δύσοσμο πύον

• Πυρετός, καταβολή του οργανισμού και ναυτία από τη φλεγμονή

Κυστη Κοκκυγος: Θεραπεία ανάλογα με την περίπτωση

Η ενδεικνυόμενη θεραπεία εξαρτάται από την κατάσταση της νόσου.

κυστη κοκκυγος θεραπεια χωρις νυστερι

Σύγχρονες μορφές θεραπείας αποφεύγουν το νυστέρι προσφέροντας μια θεραπεία αναίμακτη και χωρίς πόνο.

Ένα οξύ απόστημα ελέγχεται, συνήθως, με διάνοιξη και παροχέτευση, ώστε να απελευθερωθεί το πύο, να ελαττωθεί η φλεγμονή και να ανακουφιστεί ο ασθενής από τον πόνο.

Μία χρονίζουσα κυστη κοκκυγος, όμως, θεραπεύεται αποτελεσματικά μόνο με χειρουργική επέμβαση. Η χειρουργική επέμβαση έχει σκοπό να αφαιρεθεί πλήρως η κύστη, μαζί με τους συνοδούς πόρους και τα συρίγγια, ούτως ώστε να εξασφαλισθεί πολύ μικρή πιθανότητα υποτροπής.

Υπάρχουν διάφορες χειρουργικές τεχνικές: «η ανοικτή», «η κλειστή» και η «ημίκλειστη». Η επιλογή της κατάλληλης τεχνικής για την επέμβαση γίνεται έπειτα από συζήτηση με τον θεράποντα χειρουργό.

Ας σημειωθεί, όμως, ότι στη σύγχρονη χειρουργική, αντί του νυστεριού χρησιμοποιούνται πολύ συχνά εξειδικευμένες μορφές ενέργειας, όπως το Laser ή R-F (ραδιοσυχνότητα), για λιγότερη απώλεια αίματος και ταχύτερη επούλωση, αλλά κυρίως για σημαντικά λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο. Η πιθανότητα υποτροπής ουσιαστικά μηδενίζεται.

Ενδοσκοπική θεραπεία LASER κύστης κόκκυγος αντί για νυστέρι

Στη θεραπευτική αντιμετώπιση πλέον προστέθηκε με απόλυτη επιτυχία μία νέα πρωτοποριακή μέθοδος, που πρώτοι εφαρμόζουμε στην Ελλάδα: Η Ενδοσκοπική θεραπεία της κυστης κοκκυγος (EPSIT). Ο εξειδικευμένος χειρουργός μετά την εξέταση του ασθενή κρίνει σε ποιους ασθενείς μπορεί να εφαρμοστεί η μέθοδος, όπως συμβαίνει με όλες τις μεθόδους και τεχνικές στη χειρουργική.

μεθοδος epsit για θεραπεια κυστης κοκκυγα

Η μέθοδος EPSIT είναι αναίμακτη, χωρίς πόνο και επιτρέπει άμεση επιστροφή στην καθημερινότητα.

Η μέθοδος δεν απαιτεί οποιαδήποτε απεικονιστική εξέταση (μαγνητική τομογραφία ή υπερηχογράφημα), δεν χρειάζεται νοσηλεία, εγγυάται άμεση επιστροφή στην εργασία, δίνει οριστική λύση στο πρόβλημα, ενώ μετεγχειρητικά δεν απαιτούνται παυσίπονα και αλλαγές.

Η ενδοσκοπική θεραπεία της κύστης κόκκυγος έχει 2 φάσεις: μία διαγνωστική και μία χειρουργική φάση, οι οποίες γίνονται ταυτόχρονα και διαρκούν λίγα λεπτά. Δεν είναι απαραίτητο εκ των προτέρων να γνωρίζουμε τον τύπο του συριγγίου και αυτό εξασφαλίζει επιπλέον οικονομία χρόνου και χρήματος.

Στη διαγνωστική φάση πραγματοποιείται η ανεύρεση της ακριβούς πορείας των συριγγίων και της κύστης κόκκυγος, δηλαδή η χαρτογράφηση της βλάβης. Τοποθετούμε το ειδικό συριγγοσκόπιο (αντίστοιχο του λαπαροσκoπίου) στο συρίγγιο, (με ταυτόχρονη συνεχή πλύση με ειδικό διάλυμα) και χαρτογραφούμε την κύστη και τις διακλαδώσεις της (συρίγγια), έχοντας τρισδιάστατη εικόνα σε HD οθόνη. Τμήματα ιστών ή τρίχες που απόφραζουν τον πόρο απομακρύνονται εύκολα με ειδική λαβίδα 2mm.

Ακολουθεί η χειρουργική φάση, σκοπός της οποίας είναι η εκ των έσω καταστροφή του συριγγώδους πόρου, των διακλαδώσεων αυτού και του κυστικού σχηματισμού. Ο πόρος πλένεται σχολαστικά και το σαθρό επιθήλιο αφαιρείται και αναρροφάται. Ταυτόχρονα γίνεται σχολαστική αιμόσταση με τη χρήση ραδιοσυχνοτήτων (RF). Ο υπολειπόμενος πόρος παραμένει ανοικτός για την παροχέτευση των παραγόμενων εκκρίσεων.

 

Κυστη Κοκκυγος: Πλεονεκτήματα Ενδοσκοπικής Θεραπείας

Η Ενδοσκοπική θεραπεία (EPSIT) της κύστης κόκκυγος έχει σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τις παραδοσιακές μεθόδους.

Η επέμβαση είναι εντελώς ανώδυνη και γίνεται με τοπική αναισθησία. Η ενδοσκοπική μέθοδος μπορεί να χαρακτηριστεί επαναστατική, καθώς προσφέρει πολλά οφέλη στον ασθενή αλλά και στα ασφαλιστικά ταμεία, δεδομένης και της οικονομικής κρίσης που βιώνουμε.

Το αποτέλεσμα είναι αισθητικά άρτιο και οι πιθανότητες υποτροπής ελάχιστες. Η μέθοδος δεν δημιουργεί τομή, δεν υπάρχουν ράμματα κι έτσι ο ασθενής δεν ταλαιπωρείται. Επιπλέον δεν απαιτούνται παυσίπονα μετεγχειρητικά και η λύση στο πρόβλημα είναι οριστική. Το σημαντικότερο όμως στοιχείο της θεραπείας είναι ότι ο ασθενής δεν έχει πόνο.

Ενδοσκοπική εικόνα της βλάβης

Ενδοσκοπική εικόνα της βλάβης που επιτρέπει την πλήρη χαρτογράφηση που θα οδηγήσει σε οριστική λύση του προβλήματος. της κύστης κόκκυγος.

Τα πλεονεκτήματα είναι πολλά και για τον εξειδικευμένο χειρουργό καθώς η άμεση όραση, σε μεγέθυνση σε τρισδιάστατη οθόνη HD, επιτρέπει στο χειρουργό να δει τέλεια όχι μόνο το στόμιο αλλά και όλα τα πιθανά συρίγγια με τις διακλαδώσεις τους, καθώς και την αποστηματική κοιλότητα.

Η ακόλουθη καταστροφή του επιθηλίου και ο πλήρης καθαρισμός της βλάβης γίνεται με απόλυτη ακρίβεια με χρήση laser ή RF.

Η εξαιρετική ακρίβεια της οθόνης μας επιτρέπει την πλήρη απομάκρυνση των τριχών και των θυλάκων εντός του συριγγίου.

Το αισθητικό αποτέλεσμα είναι τέλειο και η ποιότητα ζωής των ασθενών ασύγκριτα καλύτερη σε σχέση με τις άλλες τεχνικές.

Δεν απαιτούνται επώδυνες αλλαγές και η επιστροφή σε όλες τις καθημερινές και αθλητικές δραστηριότητες άμεση.

Μέθοδος EPSIT σε ΗΠΑ, Γερμανία και πλέον Ελλάδα

H συγκεκριμένη μέθοδος θεραπείας της κύστης κόκκυγος μπορεί να εφαρμοστεί στο 80% των περιπτώσεων.

 Το αποτέλεσμα αμέσως μετά την επέμβαση

Χωρίς νυστέρι έχουμε ένα άρτιο αισθητικά αποτέλεσμα με την ενδοσκοπική θεραπεία κύστης κόκκυγος.

Η πρώτη ενδοσκοπική θεραπεία κύστης κόκκυγος πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε έναν 32χρονο ασθενή ο οποίος έπασχε για 6 χρόνια και είχε υποτροπιάσει, έχοντας χειρουργηθεί ξανά στο παρελθόν.

Η θεραπεία διήρκεσε μόλις 20 λεπτά και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Ο ασθενής λίγες ώρες αργότερα επέστρεψε στην οικία του καθώς η επέμβαση ήταν ανώδυνη, αναίμακτη και πραγματοποιήθηκε με τοπική αναισθησία.

Η μέθοδος ξεκίνησε για πρώτη φορά από την Ιταλία πριν από 10 χρόνια, το 2005, για να εξελιχθεί στη συνέχεια στη Γερμανία και τις ΗΠΑ.

Σήμερα προσφέρεται και στην Ελλάδα και αποτελεί μια άμεση λύση σε ένα σύνθετο πρόβλημα.

Θεραπεία Κύστης Κόκκυγος για Αθλητές

Η συγκεκριμένη μέθοδος ενδείκνυται και σε αθλητές που θέλουν να ελαχιστοποιήσουν την απουσία από τους αγωνιστικούς χώρους και τις προπονήσεις.

Η κύστη κόκκυγος δεν συνδέεται πλέον με ταλαιπωρία, πόνο και επώδυνες αλλαγές, τώρα πλέον ενδοσκοπικά γίνεται αποτελεσματικά χωρίς ταλαιπωρία.

10+1 πλεονεκτήματα της μεθόδου EPSIT με LASER για θεραπεία κύστης κόκκυγος

Η ενδοσκοπική μέθοδος EPSIT για την κυστη κοκκυγος είναι:

Αναίμακτη

Ανώδυνη

• Γίνεται και με τοπική αναισθησία

• Δεν απαιτεί οποιαδήποτε απεικονιστική εξέταση (μαγνητική τομογραφία ή υπερηχογράφημα)

• Δεν χρειάζεται νοσηλεία

• Επιτρέπει άμεση επιστροφή στην εργασία

• Δίνει οριστική λύση στο πρόβλημα

• Δεν απαιτούνται παυσίπονα μετεγχειρητικά

• Επειδή έχουμε χαρτογραφήσει τη βλάβη και έχουμε αφαιρέσει κάθε παθολογικό ιστό, οι πιθανότητες υποτροπής μειώνονται σημαντικά.

• Ο ασθενής φεύγει μετά από μία ώρα από τη κλινική και επιστρέφει στις καθημερινές του δραστηριότητες.

• Την επόμενη ημέρα, αφαιρούμε τις γάζες και αμέσως μετά επιτρέπεται το ντους.

Ο Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος για την Θεραπεία Κύστης Κόκκυγος [βίντεο]

Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος
Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος
Ο Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος είναι Γενικός Χειρουργός Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών - Ιατρικό Περιστερίου και Πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής. | Bιογραφικό του Ιατρού | Ο Ιατρός απαντάει στις ερωτήσεις σας | Προσιτό Κόστος Επεμβάσεων | Επικοινωνία με τον Ιατρό