Παχυσαρκία – Κάπνισμα: Ποιο βλάπτει περισσότερο την υγεία;

Κατά 47% περισσότερα χρόνια ζωής αφαιρεί η παχυσαρκία σε σύγκριση με το κάπνισμα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που διενεργήθηκε από την Cleveland Clinic και τη Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Η χρήση καπνού την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, επιφέρει παρόμοια απώλεια χρόνων ζωής συγκριτικά με την υψηλή αρτηριακή πίεση.

Οι πιο συχνές αιτίες πρόωρου θανάτου καταδείχτηκε πως είναι κατά σειρά κατάταξης:

  1. η παχυσαρκία,
  2. ο διαβήτης,
  3. η χρήση προϊόντων καπνού,
  4. η υψηλή αρτηριακή πίεση και
  5. η υψηλή χοληστερόλη.

«Η παχυσαρκία αποτελεί ένα ολοένα διογκούμενο πρόβλημα, καθώς τα ποσοστά της έχουν υπερδιπλασιαστεί τις τελευταίες 4 δεκαετίες.

Ήδη αποτελεί σοβαρό πρόβλημα στις ανεπτυγμένες χώρες, ενώ τα ποσοστά βρίσκονται σε άνοδο ακόμα και στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος», αναφέρει ο γενικός χειρουργός Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος, Διευθυντής της χειρουργικής κλινικής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών – Ιατρικού Περιστερίου και Πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, που επικαλείται στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, περισσότεροι από 1.9 δισεκατομμύρια ενήλικες ήταν υπέρβαροι το 2014 και το 13% του παγκόσμιου πληθυσμού ήταν παχύσαρκοι.

Δραματικά είναι και τα στοιχεία για την παιδική παχυσαρκία: 41 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα το 2014.

Γιατί είναι σημαντική η θεραπεία της παχυσαρκίας

Οι 3 από τις 5 αιτίες θανάτου (διαβήτης, υπέρταση και υψηλή χοληστερόλη) μπορούν να αντιμετωπιστούν και είναι σημαντικό να κατανοήσουν οι ασθενείς ότι οι θεραπευτικές επιλογές και προσεγγίσεις έχουν ισχυρό αντίκτυπο στα χρόνια που θα ζήσουν.

«Η νόσος της παχυσαρκίας μπορεί να αντιμετωπιστεί αρκεί να υπάρχει υπομονή και επιμονή στον στόχο, και η βαριατρική επέμβαση, ή χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους, είναι ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό εργαλείο για τη θεαματική βελτίωση της υγείας του ασθενούς» σημειώνει ο Δρ. Ξιάρχος.

Το σημαντικότερο πλεονέκτημα που προσφέρει είναι η θεραπεία του διαβήτη, της υψηλής αρτηριακής πίεσης, αλλά και μια σειρά από άλλες συννοσηρότητες που σχετίζονται με την παχυσαρκία», επισημαίνει.

«Ανάλογα με την επιλεγμένη χειρουργική διαδικασία, οι ασθενείς σημειώνουν απώλεια βάρους ίση με το 10 – 35% του συνολικού σωματικού βάρους τους σε διάστημα δύο έως τριών ετών μετά την επέμβαση!

Οι περισσότεροι, μάλιστα, διαπιστώνουν ότι χρειάζονται λιγότερα φάρμακα για την αντιμετώπιση των υφιστάμενων παθήσεών τους, ενώ πολλοί διακόπτουν εντελώς τα φάρμακα που λαμβάνουν».

Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος
Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος
Ο Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος είναι Γενικός Χειρουργός Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών - Ιατρικό Περιστερίου και Πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής. | Bιογραφικό του Ιατρού | Ο Ιατρός απαντάει στις ερωτήσεις σας | Προσιτό Κόστος Επεμβάσεων | Επικοινωνία με τον Ιατρό