Περιεδρικά Συρίγγια: Ενδοσκοπική θεραπεία με τη μέθοδο VAAFT

Το περιεδρικο συριγγιο αποτελεί μια μη φυσιολογική επικοινωνία μεταξύ του ορθού και του δέρματος γύρω από τον πρωκτό και προκαλείται από τη φλεγμονή και την απόφραξη του εκφορητικού πόρου των περιπρωκτικών αδένων, οι οποίες με τη σειρά τους δημιουργούν ένα επώδυνο απόστημα.

Οι βασικές αρχές των θεραπευτικών μεθόδων βασίζονται στην ανεύρεση και την καταστροφή του εσωτερικού στομίου, στον εντοπισμό της πορείας του συριγγώδους πόρου και την πλήρη εκτομή του ή η καταστροφή του επιθηλίου του και στην όσο το δυνατόν μικρότερη τομή των σφιγκτήρων.

H νέα επαναστατική θεραπεία για τα περιεδρικά συρίγγια είναι η μέθοδος της Ενδοσκοπικής θεραπείας (VAAFT), η οποία πραγματοποιείται τα τελευταία δέκα χρόνια στα μεγαλύτερα ιατρικά κέντρα του εξωτερικού και εφαρμόζεται με επιτυχία και στην Ελλάδα. 

Η ενδοσκοπική μέθοδος θεραπείας των συριγγίων είναι αναίμακτη και ανώδυνη, δεν προϋποθέτει τη διενέργεια απεικονιστικής εξέτασης (μαγνητική τομογραφία ή υπερηχογράφημα), δίνει οριστική λύση στο πρόβλημα και το κυριότερο, αποκλείει τον κίνδυνο πρόκλησης ακράτειας στον ασθενή.

Μετά την θεραπεία, δεν χορηγούνται παυσίπονα στον ασθενή και δεν χρειάζεται να νοσηλευτεί, ενώ μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του και τις καθημερινές δραστηριότητές του άμεσα.

Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος
Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος
Ο Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος είναι Γενικός Χειρουργός Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών - Ιατρικό Περιστερίου και Πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής. | Bιογραφικό του Ιατρού | Ο Ιατρός απαντάει στις ερωτήσεις σας | Προσιτό Κόστος Επεμβάσεων | Επικοινωνία με τον Ιατρό