Περιεδρικό Συρίγγιο

Συρίγγια μπορούν να δημιουργηθούν σε πολλά σημεία του οργανισμού. Τα περιεδρικά συρίγγια όμως εμφανίζονται στην περιοχή γύρω από τον πρωκτό. Στη μεγαλύτερη πλειονότητά τους προκαλούνται από την φλεγμονή και την απόφραξη του εκφορητικού πόρου των περιπρωκτικών αδένων.

Ενημερωθείτε & Κλείστε Ραντεβού: 210 7296584

Ενημερωθείτε & Κλείστε Ραντεβού: 210 7296584

Οι αδένες αυτοί εκβάλλουν στην οδοντωτή γραμμή, στο όριο μεταξύ του πλακώδους και του κυλινδρικού επιθηλίου, στον αυλό του πρωκτού.
Η απόφραξη των αδένων αυτών προκαλεί φλεγμονή, διόγκωση και τελικά δημιουργία περιεδρικού αποστήματος.

Το απόστημα που εκδηλώνεται με πόνο, κοκκινίλα και διόγκωση συνήθως εμφανίζεται στο δέρμα του πρωκτού. Η αυτόματη διάνοιξη του αποστήματος ή η χειρουργική παροχέτευση του έχει σαν αποτέλεσμα την εκτόνωση της φλεγμονής αλλά η επικοινωνία με το έντερο παραμένει.

Αυτή ακριβώς η επικοινωνία, που στην ουσία είναι η χρόνια φάση του αποστήματος είναι το περιεδρικό συρίγγιο, που πλέον παριστά μία μικρή οπή από την οποία κατά καιρούς ρέει πυώδες υγρό.
Βασικές αρχές της θεραπείας αποτελούν:

1. Η ανεύρεση και καταστροφή του εσωτερικού στομίου.

2. Ο εντοπισμός της πορείας του συριγγώδους πόρου και η πλήρης εκτομή του ή η καταστροφή του επιθηλίου του, σε όλο το μήκος του.

3. Η όσο το δυνατόν μικρότερη τομή των σφιγκτήρων.

banner-home-vaaftH νέα επαναστατική μέθοδος θεραπείας των περιεδρικών συριγγίων είναι η μέθοδος της Ενδοσκοπικής θεραπείας (VAAFT), την οποία πρώτοι εμείς εφαρμόζουμε στην Ελλάδα, ενώ η μέθοδος χρησιμοποιείται τα τελευταία δέκα χρόνια στα μεγαλύτερα κέντρα του εξωτερικού με απόλυτη επιτυχία.

Ο εξειδικευμένος χειρουργός μετά την εξέταση του ασθενή κρίνει σε ποιους ασθενείς μπορεί να εφαρμοστεί η μέθοδος, όπως συμβαίνει με όλες τις μεθόδους και τεχνικές στη χειρουργική.

Η Ενδοσκοπική μέθοδος θεραπείας των συριγγίων είναι:

Το ειδικό συριγγοσκόπιο

Το ειδικό συριγγοσκόπιο

• Αναίμακτη
• Ανώδυνη,
• Δεν απαιτεί οποιαδήποτε απεικονιστική εξέταση (μαγνητική τομογραφία ή υπερηχογράφημα)
• Δε χρειάζεται νοσηλεία
• Άμεση επιστροφή στην εργασία
• Δίνει οριστική λύση στο πρόβλημα
• Δεν απαιτούνται παυσίπονα μετεγχειρητικά
• Δεν υπάρχει ο παραμικρός κίνδυνος ακράτειας

 

 

Η επέμβαση, έχει δύο φάσεις: Τη διαγνωστική και τη χειρουργική.

Στη διαγνωστική φάση πραγματοποιείται η ανεύρεση της ακριβούς πορείας του συριγγίου, δηλαδή η χαρτογράφηση της βλάβης. Εισάγεται το ειδικό συριγγοσκόπιο (αντίστοιχο του λαπαροσκόπιου) στο συρίγγιο, (με ταυτόχρονη πλύση με το κατάλληλο διάλυμα) και χαρτογραφούμε τις διακλαδώσεις του, έχοντας τρισδιάστατη εικόνα σε HD οθόνη. Τμήματα ιστών που απόφραζουν τον πόρο απομακρύνονται εύκολα με τη λαβίδα 2mm.

Ακολουθεί η χειρουργική φάση, σκοπός της οποία είναι η εκ των έσω καταστροφή του συριγγώδους πόρου και των διακλαδώσεων αυτού. Ο πόρος καθαρίζεται σχολαστικά και το υλικό αναρροφάται. Ακολουθεί η καταστροφή-ηλεκτροκαυτηρίαση του επιθηλίου του συριγγώδους πόρου και η απόσυρση του συριγγοσκοπίου. Ταυτόχρονα γίνεται σχολαστική αιμόσταση με τη χρήση ραδιοσυχνοτήτων (RF). Ο υπολειπόμενος πόρος παραμένει ανοικτός για την παροχέτευση των παραγόμενων εκκρίσεων.

Τα οφέλη σε σχέση με την κλασσική μέθοδο είναι πολλαπλά, μιας και δεν δημιουργείται τραύμα, δεν απαιτούνται αλλαγές και δεν υπάρχει μετεγχειρητικός πόνος. Επίσης, η εξαιρετική εικόνα σε μεγέθυνση, σε τρισδιάστατη οθόνη HD, μας επιτρέπει την λεπτομερή εκτέλεση της επέμβασης με μοναδική ακρίβεια.

Η καταστροφή του επιθηλίου του συριγγίου

Η καταστροφή του επιθηλίου του συριγγίου

 Η ενδοσκοπική εικόνα του συριγγίου

Η ενδοσκοπική εικόνα του συριγγίου

Το πακέτο της νέας ενδοσκοπικής μεθόδου περιλαμβάνει:

• Ενδοσκόπιο (συριγγοσκόπιο) με το καλώδιο φωτεινής πηγής, την πηγή ψυχρού φωτισμού και την οθόνη τρισδιάστατης προβολής σε HD
• Ηλεκτρόδιο μονοπολικής διαθερμίας ή RF
• Μονάδα διαθερμίας υψηλής συχνότητας
• Βουρτσάκι
• Λαβίδα
• Λεπτό καθετήρα
• Διάλυμα πλύσης (5lt με 1%γλυκίνη και 1% μανιτόλη)

Το ενδοσκόπιο ωφέλιμου μήκους 14 εκ. διαθέτει τρία κανάλια, ένα για την οπτική πηγή, ένα για αναρρόφηση κι ένα κανάλι εισαγωγής εργαλείων εργασίας.

 

 


Περιπρωκτικό συρίγγιο: Πόσο επικίνδυνο είναι;

Εξαιρετικά επιβλαβές μπορεί να καταστεί το περιπρωκτικό συρίγγιο, μια πάθηση που βρίσκεται σε αύξηση τα τελευταία χρόνια χωρίς όμως να συνοδεύεται από την αντίστοιχη αύξηση της πληροφόρησης των ανθρώπων γι’ αυτήν.

Παρότι οι αιμορροΐδες έχουν την υψηλότερη νοσηρότητα μεταξύ των ορθοπρωκτικών ασθενειών, η βλάβη που προκαλούν είναι συγκριτικά αμελητέα  από αυτή που προκαλεί το περιεδρικό (περιπρωκτικό) συρίγγιο, το οποίο μπορεί να οδηγήσει, αν και εξαιρετικά σπάνια, ακόμα και σε σηψαιμία. Τα περισσότερα συρίγγια προκαλούνται από πρωκτικά αποστήματα, ενώ ένας μικρός αριθμός μπορεί να προκληθεί από άλλες αιτίες, όπως νόσο του Crohn, σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, τραύμα, φυματίωση, καρκίνο, ή εκκολπωματίτιδα. Είναι μία από τις πλέον συχνές ορθοπρωκτικές ασθένειες, καθώς κατατάσσεται στη δεύτερη θέση, με πρώτη τις αιμορροΐδες. Η συχνότητα εμφάνισης της νόσου είναι 10 περιπτώσεις ανά 100.000 πληθυσμού, όμως σε ασθενείς με νόσο Crohn, η συχνότητα εμφάνισης περιεδρικών συριγγίων αγγίζει το 30-40% αυτών.

Ο σχηματισμός του περιεδρικού συριγγίου οφείλεται σε έλλειψη θεραπείας κάποιου αποστήματος που μπορεί να δημιουργήθηκε με την απόφραξη ενός πρωκτικού αδένα. Στατιστικά, περίπου το 80% των αποστημάτων εξελίσσεται σε συρίγγιο, το οποίο είναι ένα μικρό τούνελ που συνδέει το μολυσμένο αδένα μέσα στον πρωκτό με ένα άνοιγμα στο δέρμα γύρω από αυτόν.

«Τα περιεδρικά συρίγγια εμφανίζονται στην περιοχή γύρω από τον πρωκτό, με κύρια αιτία δημιουργίας τους τη φλεγμονή και την απόφραξη του εκφορητικού πόρου των περιπρωκτικών αδένων, η οποία προκαλεί φλεγμονή, διόγκωση και τελικά δημιουργία περιεδρικού αποστήματος. Ακόμα και αν η εκτόνωση της φλεγμονής γίνει είτε με αυτόματη διάνοιξη του αποστήματος είτε με χειρουργική παροχέτευσή του η επικοινωνία με το έντερο παραμένει. Στα συμπτώματα του αποστήματος περιλαμβάνονται πόνος, ερυθρότητα και διόγκωση στο δέρμα στην περιοχή του πρωκτού.

Η μακροπρόθεσμη έλλειψη θεραπείας των περιεδρικών συριγγίων μπορεί να προκαλέσει ορθοπρωκτική στένωση, δυσχεσία, αναιμία, απώλεια βάρους, νωθρότητα και άλλα συμπτώματα. Η παρατεταμένη ύπαρξη πύου οδηγεί επίσης σε περιπρωκτική δερματίτιδα ή έκζεμα, προκαλεί πρωκτικό κνησμό και δυσχεραίνει τη ζωή των ασθενών, επισημαίνει ο γενικός χειρουργός  Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος – Διευθυντής της χειρουργικής κλινικής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών – Ιατρικού Περιστερίου και Πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής (www.axiarchos.gr).

 

 

Ιδιαίτερα σημαντικό όμως είναι ότι τα παραμελημένα αποστήματα, που δεν λαμβάνουν εγκαίρως την κατάλληλη θεραπεία, μπορεί να προκαλέσουν στους ασθενείς συμπτώματα δηλητηρίασης, εξαιτίας ενός ευρέως φάσματος λοιμώξεων. Απορροφημένες από το αίμα, οι τοξίνες του αποστήματος μπορεί να προκαλέσουν σήψη ενδεχομένως και τοξικό σοκ, το οποίο μπορεί να αποβεί μοιραίο.

Μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης περιεδρικών συριγγίων έχουν τα παιδιά και οι νέοι άνδρες. Ο λόγος είναι ότι οι δύο αυτές κατηγορίες πληθυσμού έχουν σχετικά υψηλό επίπεδο ανδρικών ορμονών με ισχυρή αδενική έκκριση και είναι επιρρεπείς στις λοιμώξεις του αδένα και σε δημιουργία αποστημάτων, τα οποία, χωρίς την έγκαιρη και κατάλληλη θεραπεία, μπορεί να εξελιχθούν σε πρωκτικά συρίγγια.

Ο πόνος δε που προκαλείται στους ασθενείς τόσο από τα αποστήματα όσο και από τα περιεδρικά συρίγγια σε μεταγενέστερο στάδιο, είναι πολύ πιο σοβαρός από αυτόν που οφείλεται σε αιμορροΐδες και δεν είναι δυνατόν να ανακουφιστεί.

 

 

Η ίαση του περιεδρικού συριγγίου με φαρμακευτική θεραπεία είναι αδύνατη, κυρίως επειδή η μολυσμένη περιοχή βρίσκεται στο πρωκτικό κανάλι όπου υπάρχει υψηλότερη πίεση, η οποία εμποδίζει την μολυσμένη περιοχή να αδειάσει. Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να ανακουφίσει μόνο τα συμπτώματα, και η χειρουργική επέμβαση είναι η μόνη θεραπευτική μέθοδος για τη ριζική θεραπεία του περιεδρικού συριγγίου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η βλάβη που προκαλείται στους πρωκτικούς μύες των ασθενών που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση με την κλασική μέθοδο είναι αναπόφευκτη, οπότε στόχο αποτελεί η θεραπεία του περιεδρικού συριγγίου με τις ελάχιστες δυνατές απώλειες της λειτουργικότητας του πρωκτού και της αφόδευσης. Σημειωτέον ότι η απόφαση για χειρουργική αντιμετώπιση της πάθησης πρέπει να λαμβάνεται κατά τη διάγνωση και όχι με την οποιαδήποτε καθυστέρηση. Η πάροδος του χρόνου είναι εχθρός και αυτό γιατί όσο αργότερα εκτελείται η επέμβαση τόσο σοβαρότεροι είναι οι τραυματισμοί των μυών.

Επιπλέον, οι επαναλαμβανόμενες υποτροπές που παρατηρούνται με την κλασική χειρουργική επέμβαση σχετίζονται άμεσα με το χρόνο διάγνωσης και η αιτία είναι η ασαφής διάγνωση της εστίασης της μόλυνσης.

 

 

«Τα τελευταία 10 χρόνια στα μεγαλύτερα κέντρα του κόσμου χρησιμοποιείται μια νέα επαναστατική μέθοδος για την αντιμετώπιση των περιεδρικών συριγγίων. Πρόκειται για μια ενδοσκοπική θεραπεία (VAAFT), που μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο από εξειδικευμένο χειρουργό. Πλεονεκτεί δε της κλασικής μεθόδου καθώς είναι αναίμακτη, ανώδυνη, δεν απαιτεί απεικονιστική εξέταση, δε χρειάζεται νοσηλεία, δίνει οριστική λύση στο πρόβλημα και κυρίως δεν υπάρχει ο παραμικρός κίνδυνος ακράτειας μετά την υποβολή της σε αυτήν», σημειώνει ο Δρ. Ξιάρχος.

Όσον αφορά την πρόληψη εμφάνισης της πάθησης, ο Δρ. Ξιάρχος συμβουλεύει να ακολουθείται υγιεινή διατροφή και σχολαστική καθαριότητα. Επιπλέον, προϋπόθεση για την πρόληψη του πρωκτικού συριγγίου είναι η καλή λειτουργία του εντέρου και η πρόληψη της δυσκοιλιότητας και της διάρροιας. Για την πρόληψη των περιπρωκτικών αποστημάτων και συριγγίων, είναι επίσης πολύ σημαντική η θεραπεία άλλων ενεργών νοσημάτων της περιοχής.

Σε κάθε περίπτωση, οποιαδήποτε περιπρωκτική ενόχληση πρέπει να παροτρύνει σε αναζήτηση ιατρικής συμβουλής.

Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος
Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος
Ο Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος είναι Γενικός Χειρουργός Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών - Ιατρικό Περιστερίου και Πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής. | Bιογραφικό του Ιατρού | Ο Ιατρός απαντάει στις ερωτήσεις σας | Προσιτό Κόστος Επεμβάσεων | Επικοινωνία με τον Ιατρό