Πρωκτική ραγάδα: Πότε χρειάζεται θεραπεία

Η ραγαδα αποτελεί μία από τις πιο συχνά εμφανιζόμενες παθήσεις του ορθοπρωκτικού σωλήνα, η οποία ταλαιπωρεί ελάχιστα συχνότερα τον γυναικείο πληθυσμό, παρά τους άνδρες.

Η πρωκτική ραγαδα αφορά σε μια πληγή που δημιουργείται τις περισσότερες φορές από υπερβολική διάταση του βλεννογόνου του πρωκτικού, στην προσπάθεια αφόδευσης σκληρών και ξηρών κοπράνων.

«Η πρωκτική ραγαδα είναι εξαιρετικά επώδυνη.

Η διάρκεια του πόνου μπορεί να είναι μεγάλη με συνέπεια την εξάντληση του ασθενή, ο οποίος αναλογιζόμενος την επιδείνωση της έντασής του κατά την επόμενη κένωση, συχνά καθυστερεί εκουσίως την αφόδευση για 2-3 μέρες.

Με την παράταση αυτή της δυσκοιλιότητας, ο ασθενής  παγιδεύεται σ’ έναν αέναο, βασανιστικό κύκλο πόνου και δυσκοιλιότητας», σημειώνει ο Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος, γενικός χειρουργός, Διευθυντής της χειρουργικής κλινικής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών – Ιατρικού Περιστερίου και Πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής.

Πώς θεραπεύεται η πρωκτική ραγαδα

Συντηρητική αντιμετώπιση

Όταν η πρωκτική ραγαδα είναι σε αρχικό στάδιο ενδεχομένως να μπορεί να αντιμετωπιστεί συντηρητικά.

Προηγείται η θεραπεία της δυσκοιλιότητας με την υιοθέτηση πιο πλούσιας σε φυτικές ίνες διατροφής, την αποφυγή κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών, πικάντικων ή αλμυρών τροφίμων και τηγανιτών φαγητών και τον περιορισμό άρσης βαριών αντικειμένων ώστε να αποτραπεί η ανάγκη για χειρουργική θεραπεία της ραγάδας.

Χειρουργική αντιμετώπιση

Η φαρμακευτική θεραπεία με υπακτικά και τοπικές αλοιφές δεν λειτουργεί πάντα και καθίσταται απαραίτητη η χειρουργική αντιμετώπιση της πρωκτικής ραγάδας, σύμφωνα με τον Δρ. Αναστάσιο Ξιάρχο.

Η επέμβαση είναι εξαιρετικά απλή και προσφέρει άριστα αποτελέσματα.

Διενεργείται σε λιγότερο από 30 λεπτά με τη χρήση Laser ή R-F από εξειδικευμένο χειρουργό, χωρίς να απαιτείται η παραμονή του ασθενή στην κλινική περισσότερο από λίγες ώρες.

Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος
Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος
Ο Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος είναι Γενικός Χειρουργός Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών - Ιατρικό Περιστερίου και Πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής. | Bιογραφικό του Ιατρού | Ο Ιατρός απαντάει στις ερωτήσεις σας | Προσιτό Κόστος Επεμβάσεων | Επικοινωνία με τον Ιατρό