Ραγαδα Πρωκτου | Ραγάδα Δακτυλίου | Θεραπεία

Η ραδαγα πρωκτου είναι μία επιμήκης, επώδυνη σχισμή (πληγή) του πρωκτικού σωλήνα που εκτείνεται από την οδοντωτή γραμμή μέχρι τον δακτύλιο, φθάνοντας μέχρι τις ίνες του έσω σφιγκτήρα του πρωκτού.

Η φαρμακευτική θεραπεία με υπακτικά και τοπικές αλοιφές δεν λειτουργεί πάντα και καθίσταται απαραίτητη η χειρουργική αντιμετώπιση της πρωκτικής ραγάδας. Η επέμβαση είναι εξαιρετικά απλή με άριστα αποτελέσματα. Εκτελείται σε λιγότερο από 30 λεπτά, με τη χρήση Laser ή R-F από εξειδικευμένο χειρουργό, χωρίς να απαιτείται η παραμονή του ασθενή στην κλινική περισσότερο από λίγες ώρες.

Αναστάσιος Ξιάρχος

Η ραδαγα πρωκτου είναι μία επιμήκης, επώδυνη σχισμή (πληγή) του πρωκτικού σωλήνα που εκτείνεται από την οδοντωτή γραμμή μέχρι τον δακτύλιο, φθάνοντας μέχρι τις ίνες του έσω σφιγκτήρα του πρωκτού.

 

Κύριος παθογενετικός παράγοντας θεωρείται ο τραυματισμός του δέρματος του πρωκτού κατά τη δίοδο σκληρών κοπράνων (ιδίως σε περιπτώσεις χρόνιας δυσκοιλιότητας) σε συνδυασμό με υπερτονικό σφιγκτήρα του πρωκτού.

Σπανιότερα οφείλεται σε κακή επούλωση εχγειρητικών τραυμάτων ή σε τραυματισμούς της περιοχής.

Η ραγαδα πρωκτου εκδηλώνεται με πολύ ισχυρό πόνο αμέσως μετά τη κένωση (σαν σχίσιμο ή κάψιμο), ο οποίος μπορεί να διαρκέσει 2-6 ώρες και κάποιες φορές συνοδεύεται από πολύ μικρή αιμορραγία.

Η φαρμακευτική θεραπεία με υπακτικά και τοπικές αλοιφές συχνά αποτυγχάνει και καθίσταται απαραίτητη η χειρουργική αντιμετώπιση, η οποία είναι ευχερής, σύντομη και αποτελεσματική.

Η χρήση Laser ή R-F από εξειδικευμένο χειρουργό επιτρέπει την αναίμακτη αντιμετώπιση της ραγάδας. Εκτός από τον καθαρισμό της ραγάδας, συχνά γίνεται και μερική πλάγια έσω σφιγκτηροτομή, η οποία καταργεί τον χρόνιο σπασμό και διευκολύνει την ταχεία επούλωση και την αποφυγή υποτροπής.

Η επέμβαση διαρκεί 20-30 λεπτά και ο ασθενής επιστρέφει συνήθως στο σπίτι του την ίδια ημέρα.

Ραγαδα Πρωκτου: Μπορεί να προκαλέσει άλλα προβλήματα;

Η ραγαδα πρωκτου αποτελεί ένα πολύ κοινό κλινικό πρόβλημα, με τη συχνότητα εμφάνισής της να ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με την ηλικία και το φύλο.

Μεταξύ των παθήσεων του ορθοπρωκτικού σωλήνα, η ραγαδα πρωκτου, όπως επίσης ονομάζεται, συγκαταλέγεται στις πιο συχνά εμφανιζόμενες παθήσεις, μαζί με την αιμορροϊδοπάθεια, η οποία  βρίσκεται στην κορυφή της λίστας. Η δυσκοιλιότητα, η παχυσαρκία και ο υποθυρεοειδισμός αποτελούν νοσήματα που μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητες ανάπτυξης ραγάδων δακτυλίου, οι περισσότερες των οποίων προκύπτουν από υπερβολική διάταση του βλεννογόνου του πρωκτικού, στην προσπάθεια αφόδευσης σκληρών και ξηρών κοπράνων.

«Μία ραγαδα πρωκτου έχει διαστάσεις από 1-1,5 cm μήκος, 3-5 mm πλάτος και 2-3 mm βάθος. Κι όμως, παρά το μέγεθός της, είναι εξαιρετικά επώδυνη. Η διάρκεια του πόνου μπορεί να είναι μεγάλη με συνέπεια την εξάντληση του ασθενή, ο οποίος αναλογιζόμενος την επιδείνωση της έντασής του κατά την επόμενη κένωση, συχνά, και απολύτως εσφαλμένα καθυστερεί εκουσίως την αφόδευση για 2-3 μέρες, με αποτέλεσμα την παράταση της δυσκοιλιότητας και κατ’ επέκταση την παγίδευσή του σ’ έναν αέναο βασανιστικό κύκλο πόνου και δυσκοιλιότητας», σημειώνει ο γενικός χειρουργός  Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος – Διευθυντής της χειρουργικής κλινικής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών και Πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής (www.axiarchos.gr).

Παράλληλα με τον πόνο, η αποδόμηση των τροφών και η συσσώρευση κοπράνων στο παχύ έντερο οδηγεί στη δημιουργία τοξικών ουσιών (ινδόλη, σκατόλη), που δύνανται να επιφέρουν ναυτία, ζάλη, αδυναμία και αλλεργίες στον πάσχοντα. Η πιο επώδυνη και περίπλοκη όμως εξέλιξη της πρωκτικής ραγάδας είναι η ανάπτυξη πρωκτικού αποστήματος και εν τέλει πρωκτικού συριγγίου (ιδιαίτερα όταν υπάρχει ανεπαρκής υγιεινή της περιοχής), το οποίο οδηγεί επιπλέον σε έντονο κνησμό, σε αιμορραγία ή/και έκκριση πύου, σε ερεθισμό του δέρματος γύρω από τον πρωκτό και στην εμφάνιση οιδήματος. Ενίοτε η ελλιπής περιπρωκτική υγιεινή μπορεί να προκαλέσει ανάπτυξη λοιμώξεων, όπως πρωκτίτιδες.

Η αδυναμία ή παράλειψη έγκαιρης αναζήτησης ιατρικής βοήθειας προκειμένου να δοθούν οι απαραίτητες οδηγίες για τη θεραπεία της ραγάδας πρωκτου μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη έλκους, το οποίο είναι πολύ πιο δύσκολο να θεραπευτεί.

«Η κύρια αιτία πρόκλησης της πρωκτικής ραγάδας, η δυσκοιλιότητα, μπορεί να οδηγήσει και σε άλλες παθήσεις του παχέος εντέρου, όπως για παράδειγμα σε κολίτιδα. Η παρατεταμένη παραμονή των κοπράνων στο παχύ έντερο μπορεί επίσης να γίνει η αιτία σχηματισμού πολυπόδων στο ορθό, οι οποίοι χρήζουν άμεσης χειρουργικής αφαίρεσης, καθώς ενοχοποιούνται για καρκίνο του παχέος εντέρου», προειδοποιεί ο Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος.

Ποια είναι όμως τα συμπτώματα της πρωκτικής ραγάδας και πώς γίνεται η διάγνωσή της;

«Από τα κύρια χαρακτηριστικά της πρωκτικής ραγάδας είναι ο οξύς πόνος στον πρωκτό κατά τη διάρκεια και ειδικά μετά την αφόδευση, η παρουσία αίματος στα κόπρανα, στο χαρτί ή στη λεκάνη της τουαλέτας και ο σπασμός του εσωτερικού σφιγκτήρα. Οποιοδήποτε απ’ αυτά τα συμπτώματα θα πρέπει να κινητοποιήσει τον ασθενή να κλείσει άμεσα ραντεβού με τον χειρουργό, όσο άβολα κι αν νοιώθει, προκειμένου να αποφύγει οποιαδήποτε δυσάρεστη έκβαση. Για τη διάγνωση, πέραν της κλινικής εκτίμησης ο γιατρός  μπορεί να ζητήσει τη διενέργεια πρωκτοσκόπησης ή κολονοσκόπησης, για τη διερεύνηση τυχόν ύπαρξης υπερτροφικών θηλωμάτων ή πολυπόδων, αξονικής ή μαγνητικής τομογραφίας», μας εξηγεί ο Δρ. Ξιάρχος.

Σε γενικές γραμμές όταν η ραγαδα πρωκτου είναι σε αρχικό στάδιο ενδεχομένως να μπορεί να αντιμετωπιστεί συντηρητικά. Η θεραπεία της δυσκοιλιότητας -με την υιοθέτηση μιας πλούσιας σε φυτικές ίνες διατροφής, ακόμα και με την προσθήκη συμπληρωμάτων διατροφής όταν είναι απαραίτητο, με την αποχή από την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, πικάντικων ή αλμυρών τροφίμων και τηγανιτών φαγητών- και η αποφυγή άρσης βαριών αντικειμένων δεν αποκλείεται να αποτρέψει την ανάγκη για χειρουργική θεραπεία.

Σύμφωνα με τον Δρ. Αναστάσιο Ξιάρχο όμως «η φαρμακευτική θεραπεία με υπακτικά και τοπικές αλοιφές δεν λειτουργεί πάντα και καθίσταται απαραίτητη η χειρουργική αντιμετώπιση της πρωκτικής ραγάδας. Η επέμβαση είναι εξαιρετικά απλή με άριστα αποτελέσματα. Εκτελείται σε λιγότερο από 30 λεπτά, με τη χρήση Laser ή R-F από εξειδικευμένο χειρουργό, χωρίς να απαιτείται η παραμονή του ασθενή στην κλινική περισσότερο από λίγες ώρες. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, παράλληλα με την αντιμετώπιση της ραγάδας, εκτελείται και μερική πλάγια έσω σφιγκτηροτομή, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο χρόνιος σπασμός, και να επιταχυνθεί η διαδικασία επούλωσης, αλλά και να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος υποτροπής».

ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ ΣΕ ΕΚΠΟΜΠΕΣ

Βίντεο με Συνεντεύξεις για τις Ραγάδες Δακτυλίου

Μαρτυρίες Ασθενών

Αν όλος ο κόσμος γνώριζε πόσο καλός είστε γιατρέ κι εσείς και το επιτελείο σας, θα περίμεναν όλοι οι ασθενείς της Ελλάδας στην ουρά να τους χειρουργήσετε εσείς. Να τους απαλλάξετε από το πρόβλημα εσείς!

Γιαννης Μισετζης

Πρώτα είστε άνθρωπος και μετά εξαιρετικός χειρουργός! Συνεχίστε να βοηθάτε, το ‘χουμε ανάγκη. Μπράβο για την αγάπη σας! Εμένα μου θεραπεύσατε την Δανάη! Σας ευχαριστούμε από καρδιάς!

Αιμιλία Καπλάνη

Εγώ δεν είχα κύστη στον κοκκυγα! Όπως διέγνωσε ο γιατρός είχα φλεγμονή στο κόκκαλο του κοκκυγα! Και πραγματικά ο γιατρός με έσωσε.Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου.

Σάκης Μπέσκος

Σας επισκέφθηκα στο ιατρείο σας μία Τετάρτη, τον Νοέμβριο 2014. Η επέμβαση για την κύστη κόκκυγος έγινε το Σάββατο της ίδιας εβδομάδας. Έχουν περάσει έξι χρόνια, κανένα πρόβλημα. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

Αλέξανδρος Τσοπανάκης

Καλησπέρα γιατρέ…το 2012 είναι που ήρθα σε εσάς κ βρήκα την υγειά μου. Κύστη Κόκκυγος κ ήταν πολύ δύσκολη περίπτωση γιατί υπέφερα περίπου 15…πραγματικά δεν υπάρχουν λόγια, βρήκα την υγειά μου οριστικά…

Θοδωρής Γεωργιόπουλος

Εγχειρίστηκα στις 17/09 (περιεδρικό συρίγγιο) μετά από 4 αποτυχημένες, κλασικές επεμβάσεις μέσα σε 17 μήνες! (2 στην Ελλάδα και 2 στην Γερμανία). Μέχρι τώρα 41 μέρες μετά, όλα δείχνουν ότι ο εφιάλτης τελείωσε!

Anastasios Karagiannakis

ΣΧΕΤΙΚΑ

Αναστάσιος Γ. Ξιάρχος

Γενικός Χειρουργός – Διδάκτωρ Πανεπιστημίου

  • Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής, Ομίλου Ιατρικού Αθηνών – Ιατρικό Περιστερίου
  • Ερευνητής και Διδάσκων στο Εργαστήριο Βιοπληροφορικής
    και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας
    του Ιονίου Πανεπιστημίου
  • Ιδρυτικό μέλος & πρώτος Πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής
  • Ιδρυτικό μέλος & πρώτος Γ.Γραμματέας της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ρομποτικής
    Χειρουργικής

Επικοινωνία

Ιατρεία
– Πατριάρχου Ιωακείμ 25, Αθήνα, 10675 (δίπλα στη στάση μετρό Ευαγγελισμός), – Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Κλινική Περιστερίου

Τηλ. ιατρείου & γραμματείας:
210 7296584 & 6938 340 082
Τηλ. Κλινικής: 210 5799186210 5799016

Τηλέφωνο επείγουσας ανάγκης:
6938 340 082
(24ωρη επικοινωνία)

info@axiarchos.gr

4 ΓΡΗΓΟΡΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΡ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟ ΞΙΑΡΧΟ

Μάθετε περισσότερα για τον Ιατρό

Ποιος είναι ο Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος

Ο Αναστάσιος Γ. Ξιάρχος είναι Γενικός Χειρουργός, Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής, Ομίλου Ιατρικού Αθηνών – Ιατρικό Περιστερίου, Ερευνητής και Διδάσκων στο Εργαστήριο Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, Ιδρυτικό μέλος & πρώτος Πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής, Ιδρυτικό μέλος & πρώτος Γ.Γραμματέας της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικής.

Μάθετε περισσότερα για τον Ιατρό Δρ. Αναστάσιο Ξιάρχο στη σελίδα με το βιογραφικό.

Ποιες μέρες και ώρες μπορώ να επικοινωνήσω μαζί του

Για να κλείσετε ραντεβού καλέστε στο τηλέφωνο 210 7296584 ή απευθείας στη Γραμματεία του Ιατρού στο 6938 340 082.

Ο Ιατρός δέχεται με ραντεβού στο ιατρείο του στην Αθήνα (Πατριάρχου Ιωακείμ 25 – δίπλα στη στάση μετρό Ευαγγελισμός) και στο Ιατρικό Αθηνών – Κλινική Περιστερίου.

Για επείγοντα περιστατικά καλέστε στο παρακάτω τηλέφωνο: 6938 340 082.

Ποια ταμεία και ποιες ασφάλειες υποστηρίζονται

Οικονομικά Πακέτα & Συμβάσεις με:

  • Όλα τα ταμεία
  • Όλες τις ιδιωτικές ασφάλειες

Μάθετε περισσότερα για το Κόστος μιας Επέμβασης
και από τι εξαρτάται.

Που χειρουργεί ο γιατρός Αναστάσιος Ξιάρχος

Στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών