Πώς αντιμετωπίζεται η πάθηση των εξωτερικών & εσωτερικών αιμορροΐδων;

Σχεδόν οι μισοί από τους ενήλικες του παγκόσμιου πληθυσμού αποκτούν αιμορροϊδοπάθεια πριν φτάσουν τα 50 έτη της ηλικίας τους.

Οι αιμορροΐδες είναι σπανίως επικίνδυνες, ωστόσο μπορεί να κάνουν αισθητή την παρουσία τους πολύ συχνά.

Η σύγχρονη χειρουργική ευτυχώς, διαθέτει καινοτόμα εργαλεία για την οριστική απαλλαγή από το πρόβλημα των αιμορροΐδων.

Εξωτερικές & εσωτερικές αιμορροΐδες

«Αναλόγως της θέσης τους στο ορθό, οι αιμορροΐδες διακρίνονται σε εσωτερικές και εξωτερικές.

Και στις δύο περιπτώσεις, η κύρια αιτία πρόκλησής τους θεωρείται η υπερβολική ενδοκοιλιακή πίεση, που προκαλείται λόγω εγκυμοσύνης, δυσκοιλιότητας, διάρροιας, άρσης βάρους, ή παχυσαρκίας.

Η αιμορροϊδοπάθεια ωστόσο είναι, κατά βάσιν, κληρονομική πάθηση»,

αναφέρει ο Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος – Διευθυντής της χειρουργικής κλινικής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών – Ιατρικού Περιστερίου και Πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής.

Οι εξωτερικές αιμορροΐδες, σύμφωνα με τον ίδιο, εκδηλώνονται ως μικρά εξογκώματα στην περιοχή του πρωκτού και τείνουν να προκαλούν ενόχληση στον πάσχοντα.

Κυρίως προκαλείται φαγούρα, ερεθισμός και σε μερικές περιπτώσεις πόνος.

Ενώ οι εξωτερικές αιμορροΐδες είναι ορατές, οι εσωτερικές είναι οι συχνότερες.

Η αιμορραγία είναι συχνή ένδειξη ύπαρξης εσωτερικής αιμορροΐδας και καθώς αυτή μεγαλώνει ξεκινούν τα τυπικά συμπτώματα.

Καθώς η πάθηση εξελίσσεται, μπορεί να προκύψει πρόπτωση της αιμορροΐδας, δηλαδή ο εσωτερικός αιμορροϊδικός ιστός μπορεί να προβάλει έξω από τον πρωκτό.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων η ύπαρξη μικρής ποσότητας αίματος στο χαρτί τουαλέτας κινητοποιεί τον ασθενή για την αναζήτηση της κατάλληλης θεραπείας.

Πώς θεραπεύονται οι εσωτερικές & οι εξωτερικές αιμορροΐδες

«Τις τελευταίες δεκαετίες έχει αλλάξει ο τρόπος αντιμετώπισης της νόσου.

Πλέον εφαρμόζονται ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι, όπως η θεραπεία με υπερήχους, οι οποίες είναι σχεδόν ανώδυνες.

Γι αυτό έχει διαφοροποιηθεί πλέον η μέχρι πρότινος επικρατούσα αντίληψη ότι η θεραπεία της αιμορροϊδοπάθειας ήταν επώδυνη», επισημαίνει ο Δρ. Ξιάρχος.

Η καθοδηγούμενη με υπέρηχο απολίνωση των αιμορροϊδικών αρτηριών συνιστά μια μοντέρνα, ελάχιστα επεμβατική μέθοδο για την ανώδυνη θεραπεία των αιμορροΐδων.

«Η διαδικασία είναι απλή: οι αιμορροϊδικές αρτηρίες εντοπίζονται με ένα ειδικό εργαλείο, το οποίο φέρει ενσωματωμένο υπέρηχο Doppler.

Κατόπιν αυτές απολινώνονται (δένονται) με ειδικά ράμματα, προκειμένου να διακοπεί η τροφοδότησή τους με αίμα, να ατροφήσουν και τελικά να συρρικνωθούν» εγηγεί ο χειρουργός.

«Η μέθοδος δεν απαιτεί γενική αναισθησία, η επέμβαση ολοκληρώνεται σε 30 λεπτά περίπου, χωρίς τομή, ενώ ο μετεγχειρητικός πόνος είναι σχεδόν ανύπαρκτος.

Δεν απαιτείται νοσηλεία και η επάνοδος του ασθενή στις καθημερινές δραστηριότητές του είναι σχεδόν άμεση» αναφέρει ο κύριος Ξιάρχος.

Την επανάσταση βέβαια, στη θεραπεία των αιμορροΐδων έχει φέρει το τελευταίας τεχνολογίας ασύρματο μηχάνημα υπερήχων TRILOGY, σύμφωνα με τον ίδιο.

«Με τη βοήθεια του μηχανήματος μπορούν να θεραπευτούν άμεσα η αιμορραγία, ο κνησμός και ο πόνος,  ενώ αποκαθιστά και την πρόπτωσή τους».

Ποια είναι τα μέτρα πρόληψης για την αιμορροϊδοπάθεια

Υπάρχουν ορισμένες απλές πρακτικές που θα μπορούσαν να προστατεύσουν από την εμφάνιση αιμορροϊδοπάθειας και να απαλλάξουν τους ανθρώπους από πρόσθετες έγνοιες.

Ο χρόνος παραμονής στο κάθισμα της τουαλέτας να μην ξεπερνά τα 5 λεπτά

Η παρατεταμένη παραμονή που ξεκινά χωρίς λόγο, καταλήγει μετά από χρόνια να γίνεται ανάγκη, καθώς οι διογκωμένες αιμορροΐδες εμποδίζουν την κένωση, η οποία δεν μπορεί πια να ολοκληρωθεί εντός του συγκεκριμένου χρόνου.

Η μείωση της ενδοκοιλιακής πίεσης με αφόδευση σε βαθύ κάθισμα

Η στάση αυτή μπορεί να προφυλάξει από την εμφάνιση και επιδείνωση της πάθησης, καθώς βοηθά η κένωση να γίνεται με τη φυσική πίεση της μάζας του σώματος.

Η καθαριότητα της περιοχής του πρωκτού με νερό

Όσοι υποφέρουν από αιμορροΐδες πρέπει να πλένονται με άφθονο χλιαρό νερό μετά την κένωση, αποφεύγοντας τη χρήση αντισηπτικών, σαπουνιών και γενικά οτιδήποτε μπορεί να επηρεάσει το ph του πρωκτού.

Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος
Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος
Ο Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος είναι Γενικός Χειρουργός Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών - Ιατρικό Περιστερίου και Πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής. | Bιογραφικό του Ιατρού | Ο Ιατρός απαντάει στις ερωτήσεις σας | Προσιτό Κόστος Επεμβάσεων | Επικοινωνία με τον Ιατρό