Θεραπεία κήλης: Τα οφέλη της λαπαροσκοπικής αποκατάστασης

Η αποκατάσταση της κήλης του κοιλιακού τοιχώματος συνιστά μία από τις πλέον συχνές επεμβάσεις που διενεργούνται παγκοσμίως.

Η κήλη είναι μια διαταραχή που συμβαίνει σε ευάλωτα σημεία του κοιλιακού τοιχώματος και δημιουργεί σταδιακά «ρήξη» των μυϊκών στρωμάτων και περιτονιών της περιοχής, με συνέπεια την προβολή ενδοκοιλιακού σπλάχνου προς τα έξω.

Η προβολή αυτή οφείλεται στην αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση που υπάρχει και εξαιτίας χρόνιου βήχα, δυσκοιλιότητας, άρσης βάρους ή άλλης δραστηριότητας που καταπονεί τους κοιλιακούς μυς.

«Η κήλη εμφανίζεται κυρίως σε μεγαλύτερες ηλικίες -δηλαδή από τα 30, 40 και πάνω, θα λέγαμε, και ουσιαστικά, ο λόγος που ασχολούμαστε με την κήλη είναι ένας και μοναδικός:

ο κίνδυνος να κάνει περίσφιξη το έντερο -δηλαδή το έντερο να κάνει διάτρηση και περιτονίτιδα: μια πολύ σοβαρή επιπλοκή»

επισημαίνει ο Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος στην εκπομπή «Καλημέρα» και τον δημοσιογράφο, Γιώργο Αυτιά.

Πώς θεραπεύεται η κήλη

Χάρη στη σύγχρονη ιατρική τεχνολογία, η κήλη θεραπεύεται πλέον αναίμακτα με λαπαροσκοπικό τρόπο και τη χρήση πλέγματος.

Με τη μέθοδο αυτή ο ασθενής αποφεύγει τις τομές που αφήνει το ανοιχτό χειρουργείο.

Μετεγχειρητικά δε, κινητοποιείται άμεσα και επιστρέφει μέσα σε λίγα 24ωρα στις καθημερινές του δραστηριότητες χωρίς πόνο.

«Ο ασθενής θέλει άμεση ανακούφιση και να επιστρέψει άμεσα στην εργασία του για να μην χάσει τη δουλειά του ή την καθημερινότητά του» σημειώνει ο χειρουργός.

Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος
Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος
Ο Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος είναι Γενικός Χειρουργός Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών - Ιατρικό Περιστερίου και Πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής. | Bιογραφικό του Ιατρού | Ο Ιατρός απαντάει στις ερωτήσεις σας | Προσιτό Κόστος Επεμβάσεων | Επικοινωνία με τον Ιατρό