Θεραπεία Κονδυλωμάτων

15_1Τα οξυτενή κονδυλώματα, όπως είναι η τυπική τους ονομασία, μεταβιβάζονται κυρίως με τη σεξουαλική επαφή αλλά και με άμεση δερματική επαφή.

Οφείλονται στον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων: Human Papillomaviruses (HPV).

Κατά την εμφάνισή τους παίρνουν διάφορες μορφές, μπορεί να μοιάζουν σαν ελιές του δέρματος, να σχηματίζουν πλάκες, να είναι διαφανή, κόκκινα ή έντονα καφέ. Δεν προκαλούν ιδιαίτερα ενοχλήματα παρά μία αίσθηση φαγούρας ή ελαφρού καψίματος.

Στη γυναίκα εντοπίζονται κυρίως στην περιοχή του αιδοίου και του πρωκτού καθώς και στις μηρογεννητικές πτυχές.

Στους άντρες αντίστοιχα στην περιοχή του πέους, στους όρχεις, στις μηρογεννητικές πτυχές και στην περιοχή του πρωκτού.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα παραμονής τους στην περιοχή του πρωκτού, έχουν ενοχοποιηθεί για ανάπτυξη καρκινώματος του πρωκτού.

Αποτελεσματική, ανώδυνη και με άριστα αισθητικά αποτελέσματα θεραπεία έχουμε με την εφαρμογή του υπερπαλικού LASER CO2 και επίσης με τη χρήση ραδιοσυχνοτήτων (RF).

Έχει ιδαίτερη σημασία η επισκόπηση από ειδικό ιατρό (χειρουργό) της περιοχής ενδοπρωκτικά για τον εντοπισμό κονδυλωμάτων στην περιοχή, ώστε να αφαιρεθούν κι αυτά, προκειμένου να μην αποτελούν εστία συνεχούς τροφοδότησης και υποτροπών της νόσου.

Το 1-2% των κονδυλωμάτων μπορεί να προκληθεί από τον ιό των κοινών μυρμηκιών.

Η θεραπεία τους είναι ιδιαίτερα επιτυχής με την χρήση CO2 LASER όπως επίσης και με τη χρήση ραδιοσυχνοτήτων (RF) με τοπική αναισθησία. Χρειάζεται επανεξέταση κάθε μήνα για την εξάλειψη πιθανών υπολειμματικών βλαβών, καθώς και βλαβών που ήδη “επωάζονταν”.

Επειδή ο χρόνος επώασης κυμαίνεται από 1-8 μήνες, κριτήριο ιάσεως είναι η πλήρης ανυπαρξία βλαβών επί 8 μήνες.

Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος
Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος
Ο Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος είναι Γενικός Χειρουργός Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών - Ιατρικό Περιστερίου και Πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής. | Bιογραφικό του Ιατρού | Ο Ιατρός απαντάει στις ερωτήσεις σας | Προσιτό Κόστος Επεμβάσεων | Επικοινωνία με τον Ιατρό