Πώς θεραπεύονται οι πρωκτικές ραγάδες;

Οι πρωκτικές ραγάδες ταλαιπωρούν εκατομμύρια ασθενείς σε όλο τον κόσμο.

Κάθε επίσκεψή τους στην τουαλέτα συνοδεύεται από πόνο, κνησμό και αιμορραγία -συμπτώματα κοινά με την πάθηση στις αιμορροΐδες.

Οι ομοιότητες των δύο παθήσεων στη συμπτωματολογία είναι απολύτως επιφανειακές και είναι σημαντικό οι ασθενείς να διαγιγνώσκονται εγκαίρως ώστε να λαμβάνουν την κατάλληλη θεραπεία.

«Οι δύο παθήσεις δεν πρέπει να συγχέονται, καθώς οι αιμορροΐδες είναι πρησμένες φλέβες, ενώ οι ραγάδες είναι έλκη ή σχισμές στο δέρμα.

Ειδικότερα, οι ραγάδες εμφανίζονται στο εσωτερικό του πρωκτικού σωλήνα και προκαλούνται, τις περισσότερες φορές, από τραυματισμό που προκαλείται κατά κύριο λόγο από δυσκοιλιότητα, λόγω δηλαδή των σκληρών και αφυδατωμένων κοπράνων»,

διευκρινίζει ο γενικός χειρουργός Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος – Διευθυντής της χειρουργικής κλινικής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών – Ιατρικού Περιστερίου και Πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής.

Ο χειρουργός επισημαίνει ακόμη, ότι οι ραγάδες του πρωκτικού δακτυλίου μπορεί να προκληθούν από υποκλυσμό, ή κατά τη διενέργεια απεικονιστικών εξετάσεων στην περιοχή.

Είναι πιθανό ωστόσο να σχετίζονται με την ύπαρξη καρκίνου, νόσου Crohn, φυματίωσης, ιογενών λοιμώξεων και σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νόσων (σύφιλη, HIV).

 

Μέτρα πρόληψης & αντιμετώπισης για τις πρωκτικές ραγάδες

Αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας

Η κατανάλωση τροφών υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες και η λήψη πολλών υγρών βοηθούν το έντερο να λειτουργεί φυσιολογικά.

Συγκεκριμένα, η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και δημητριακών ολικής αλέσεως σε συνδυασμό με την κατανάλωση 6-8 ποτηριών νερού ημερησίως αποτελούν τον αρχικό στόχο είτε για την πρόληψη είτε για την αντιμετώπιση των πρωκτικών ραγάδων.

Θεραπεία της διάρροιας

Η αντιμετώπιση της διάρροιας γίνεται με ήπια διατροφή, που δεν περιλαμβάνει τροφές που προκαλούν συσπάσεις του εντέρου, όπως επίσης και η λήψη συμπληρωμάτων φυτικών ινών χωρίς μεγάλη κατανάλωση νερού.

Προσοχή στη διατροφή

Ορισμένες τροφές συχνά ερεθίζουν τους ιστούς του πρωκτικού σωλήνα γι αυτό αν αντιμετωπίζετε πρόβλημα, χρειάζεται να τις αποφεύγετε.

Τέτοιες είναι τα καυτερά ή πικάντικα φαγητά, καθώς και η καφεΐνη.

Έλεγχος του βάρους και της εφίδρωσης

Η έκκριση ιδρώτα, που εντείνεται όταν υπάρχει πλεονάζον βάρος, είναι ανασταλτικός παράγοντας για την επούλωση της πρωκτικής ραγάδας.

Αποφυγή του ξυσίματος

Η εκπλήρωση της επιθυμίας για ανακούφιση της φαγούρας που προκαλούν οι πρωκτικές ραγάδες, μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση της κατάστασης και επιπλέον ενόχληση.

Ελαχιστοποίηση του χρόνου παραμονής στην τουαλέτα

Ο χρόνος αφόδευσης πρέπει να περιορίζεται σε μερικά λεπτά μόνο.

Η συνήθεια που έχουν ορισμένοι άνθρωποι να διαβάζουν ή να παίζουν με το κινητό τους, έχει αρνητικές επιπτώσεις καθώς προκαλεί συμφόρηση των αιμοφόρων αγγείων της περιοχής του πρωκτού.

Αποφυγή χρήσης χαρτιού

Ο καλύτερος τρόπος καθαρισμού μετά την αφόδευση είναι η πλύση με άφθονο, χλιαρό νερό.

Το χαρτί τουαλέτας προκαλεί τριβή στην περιοχή και μπορεί να επιδεινώσει τη ραγάδα.

Το ίδιο ισχύει και για τα μωρομάντιλα, η χρήση τους όμως είναι προτιμότερη όταν δεν υπάρχει πρόσβαση σε νερό.

Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος
Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος
Ο Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος είναι Γενικός Χειρουργός Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών - Ιατρικό Περιστερίου και Πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής. | Bιογραφικό του Ιατρού | Ο Ιατρός απαντάει στις ερωτήσεις σας | Προσιτό Κόστος Επεμβάσεων | Επικοινωνία με τον Ιατρό