Ποια είναι η πλέον αποτελεσματική θεραπεία των κονδυλωμάτων

Αύξηση σημειώνεται στην εξάπλωση των κονδυλωμάτων, τα οποία συνιστούν το πλέον συχνό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα της εποχής μας.

Η αύξηση αυτή διαπιστώνεται από τα αποτελέσματα των ιατρείων παθολογίας τραχήλου των μεγάλων εγχώριων νοσοκομείων, όπου στα μισά σχεδόν τεστ Παπ που διενεργούνται σε γυναίκες υποδηλώνεται η παρουσία του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV).

Μεγάλος μέρος των λοιμώξεων -το 90%- μπορούν να υποστρέψουν, αλλά στις υπόλοιπες περιπτώσεις ο ιός αυξάνει τον κίνδυνο να προκληθεί σοβαρή κλινική νόσος στους φορείς.

Σημειώνεται πως ο ιός HPV «ευθύνεται» για το 5,2% του συνόλου των καρκίνων παγκοσμίως.

Τι είναι & πώς μεταδίδονται

Τα κονδυλώματα μοιάζουν με μικρά ογκίδια λίγων χιλιοστών, που εμφανίζονται στα γεννητικά όργανα ανδρών και γυναικών.

Έχουν ιογενή προέλευση καθώς οφείλονται σε στελέχη του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV -Human Papilloma Virus).

Η μετάδοσή των κονδυλωμάτων γίνεται κυρίως με τη σεξουαλική επαφή.

Είναι πιθανό η μετάδοση να πραγματοποιηθεί και με απλή επαφή των γεννητικών οργάνων δύο ατόμων, αλλά και μέσω των χεριών.

Πολύ σπάνια υπάρχει περίπτωση μια μητέρα να μεταδώσει τον ιό στο μωρό που γεννιέται με φυσιολογικό τοκετό αλλά τα κονδυλώματα δεν μεταδίδονται με την κοινή χρήση πετσετών ή τουαλέτας.

Πώς γίνεται η θεραπεία των κονδυλωμάτων

Η πλέον σύγχρονη θεραπεία για τα κονδυλώματα είναι εντελώς ανώδυνη, αναίμακτη και χωρίς παρενέργειες, η οποία πραγματοποιείται με Laser διοξειδίου του άνθρακα αλλά και με RF (ραδιοκυτταροπλασματική χειρουργική).

Η προηγμένη μέθοδος θεραπείας δεν προκαλεί μετεγχειρητικό πόνο, ούτε ουλές στα σημεία εφαρμογής της, και προσφέρει άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα στον ασθενή.

Αυτό συμβαίνει διότι -όπως μας εξηγεί ο Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος- η θεραπεία «στοχεύει επιλεκτικά μόνο στα υπάρχοντα κονδυλώματα αφήνοντας ανέπαφο το υγιές δέρμα».

Η δέσμη του laser, σύμφωνα με τον ίδιο, εφαρμόζεται στοχευμένα στην πάσχουσα περιοχή κατόπιν τοπικής αναισθησίας με διάλυμα ξυλοκαΐνης 2%.

Απαιτείται μόλις μία συνεδρία για να καταστραφούν τα κονδυλώματα που υπάρχουν στο δέρμα του ασθενή τη στιγμή της θεραπείας.

Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος
Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος
Ο Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος είναι Γενικός Χειρουργός Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών - Ιατρικό Περιστερίου και Πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής. | Bιογραφικό του Ιατρού | Ο Ιατρός απαντάει στις ερωτήσεις σας | Προσιτό Κόστος Επεμβάσεων | Επικοινωνία με τον Ιατρό