Οι «κανόνες της τουαλέτας» – Μέτρα πρόληψης για την αιμορροϊδοπάθεια [video]


Οι «κανόνες της τουαλέτας» διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας του εντέρου.

Όταν τηρούνται με συνέπεια, μπορούν να δράσουν προληπτικά ενάντια σε παθήσεις που σχετίζονται με τον πρωκτό, όπως είναι η νόσος των αιμορροΐδων.

Ο Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος μίλησε για τους «κανόνες της τουαλέτας» και τη σημασία τους στην εκπομπή «Υγειά πάνω απ’ όλα» του ΑΝΤ1.

«Αυτό που ουσιαστικά μας ενδιαφέρει είναι στη διάρκεια της αφόδευσης να μην ασκούνται υπερβολικές πιέσεις ενδοκοιλιακά γιατί η αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα, αιμορροΐδες, θρομβώσεις, ουρολοιμώξεις και φυσικά, αιμορροϊδοπάθεια -προβλήματα τα οποία μπορούμε να αποφύγουμε εάν τηρούμε κάποιους θεμελιώδεις κανόνες στη διάρκεια αυτών των 5 λεπτών που πρέπει να διαρκεί η λειτουργία της αφόδευσης» αναφέρει ο κύριος Ξιάρχος στο πλαίσιο της τηλεοπτικής εκπομπής.

Οι βασικοί «κανόνες της τουαλέτας»

Σύμφωνα με τον χειρουργό, ο πρώτος βασικός κανόνας αφορά στη στάση του σώματος κατά τη διάρκεια της αφόδευσης.

Είναι απαραίτητο «να γίνεται η κένωση σε βαθύ κάθισμα του σώματος».

«Το βαθύ κάθισμα» εξηγεί ο κ. Ξιάρχος, «ελαττώνει την ενδοκοιλιακή πίεση γιατί η κάμψη των ισχίων διευκολύνει την ελάττωση της ενδοκοιλιακής πίεσης άρα η κένωση γίνεται με τη φυσική πίεση της μάζας του σώματος και του διαφράγματος».

Το δεύτερο σημείο που χρειάζεται προσοχή σχετίζεται με τη διάρκεια της αφόδευσης που δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 5 λεπτά.

Ο «κανόνας» των 5 λεπτών είναι ζωτικής σημασίας καθώς η μη τήρησή του μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στις αιμορροΐδες.

«Η κένωση πρέπει να έχει ολοκληρωθεί στα πρώτα 5 λεπτά» σημειώνει ο χειρουργός.

Αν κάποιος παρατείνει τη διάρκεια με διάβασμα ή ενασχόληση με το Διαδίκτυο, δημιουργεί μια επιβλαβή συνήθεια για τον οργανισμό του.

«Στα πρώτα χρόνια είναι συνήθεια αλλά μετά που αναπτύσσεται η αιμορροϊδοπάθεια, δεν είναι πια συνήθεια που καθόμαστε στην τουαλέτα, είναι ανάγκη γιατί οι αιμορροΐδες έχουν διογκωθεί, έχουν φράξει το έντερο και ο ασθενής δεν μπορεί να κάνει κένωση σε 5 λεπτά.

Ξεκινάει από μία κακή συνήθεια, εξελίσσεται σε πάθηση και πια αναγκαστικά κάθεται στην τουαλέτα πολλή ώρα» αναφέρει ο ίδιος.

Ο τρίτος «κανόνας» αφορά στην καθαριότητα μετά τη χρήση της τουαλέτας.

«Όχι αντισηπτικά, σαπούνια, υγρά μαντηλάκια» τονίζει ο κ. Ξιάρχος.

Η καθαριότητα, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, πρέπει να περιλαμβάνει μόνο τη χρήση άφθονου χλιαρού νερού.

«Το PH του βλεννογόνου του πρωκτού είναι τόσο πολύ ευαίσθητο που αν το διαταράσσουμε με αυτά που είπαμε τότε θα αρχίσουν οι πρωκτίτιδες και ο βασανιστικός κνησμός, η φαγούρα» καταλήγει.

Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος
Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος
Ο Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος είναι Γενικός Χειρουργός Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών - Ιατρικό Περιστερίου και Πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής. | Bιογραφικό του Ιατρού | Ο Ιατρός απαντάει στις ερωτήσεις σας | Προσιτό Κόστος Επεμβάσεων | Επικοινωνία με τον Ιατρό