Πεπτικές διαταραχές: Πότε πρέπει να πάτε στον γιατρό;

Οι πεπτικές διαταραχές γίνονται αντιληπτές από τους ασθενείς όταν παρατηρηθεί ανεξήγητη απώλεια βάρους ή έντονα φουσκώματα που εκδηλώνονται ξαφνικά.

Μπορεί να μοιάζουν ακίνδυνες αλλαγές της λειτουργίας του πεπτικού συστήματος, αλλά είναι πιθανό να «κρύβονται» πίσω από αυτές σοβαρές παθήσεις.

«Κάθε ένδειξη για ύπαρξη γαστρεντερικής νόσου αποτελεί αιτία εγρήγορσης και διερεύνησης» τονίζει ο γενικός χειρουργός Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος – Διευθυντής της χειρουργικής κλινικής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών – Ιατρικού Περιστερίου και Πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής.

«Η αδιαφορία ή η αναβλητικότητα αναζήτησης επαγγελματικής συμβουλής μπορεί μόνο να επιδεινώσει την όποια κατάσταση» σημειώνει ο ίδιος.

Ποια συμπτώματα κινητοποιούν τους ασθενείς

Δυσφαγία

Η δυσφαγία συνήθως προκαλείται από την ανεπαρκή μάσηση.

Σε ορισμένες περιπτώσεις ωστόσο, μπορεί να συνιστά σύμπτωμα άλλης πάθησης, ακόμη και της ύπαρξης καρκίνου του οισοφάγου.

«Η δυσφαγία μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας πολύ συχνής, αλλά άγνωστης αιτιολογίας, πάθησης, που ονομάζεται αχαλασία οισοφάγου» εξηγεί ο κ. Ξιάρχος.

«Η οριστική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της πάθησης γίνεται μόνο με χειρουργική επέμβαση.

Η επέμβαση διαρκεί 1 – 2 ώρες και απαιτεί μόνο 24ωρη νοσηλεία του ασθενή, ο οποίος επανέρχεται πολύ σύντομα στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Η αχαλασία θεωρείται προκαρκινική κατάσταση, καθώς ποσοστό 1% – 10% των ασθενών αναπτύσσουν καρκίνο του οισοφάγου μετά από 15 – 25 περίπου χρόνια» αναφέρει ο χειρουργός.

Απώλεια βάρους

Η απώλεια βάρους μπορεί να είναι σύμπτωμα πολλών προβλημάτων υγείας, εφόσον δεν επιδιώκεται μέσω αλλαγής της διατροφής.

Η πρώτη αιτία που θα πρέπει να διερευνηθεί και εξαιρεθεί είναι η ύπαρξη καρκίνου του παχέος εντέρου, του παγκρέατος ή του στομάχου.

Η κοιλιοκάκη, η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος του Crohn επίσης είναι αιτίες απώλειας βάρους.

Η νόσος του Crohn, όπως επισημαίνει ο Δρ. Ξιάρχος, είναι μια ασθένεια που προκαλεί φλεγμονή του βλεννογόνου του εντέρου, επηρεάζοντας την ικανότητα του σώματος να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά.

Απ’ αυτή υποφέρουν συνήθως νέοι άνθρωποι, κάτω των 30 ετών, η ποιότητα ζωής των οποίων επηρεάζεται σημαντικά.

Όταν η νόσος κρίνεται σοβαρή μπορεί να καταστεί ακόμα και απειλητική για την ίδια τη ζωή.

Εκτός από την απώλεια βάρους, στα συμπτώματα περιλαμβάνεται το κοιλιακό άλγος, η καταβολή δυνάμεων και οι αιματηρές κενώσεις.

Η ανεξήγητη απώλεια βάρους μπορεί να υποδεικνύει την ύπαρξη ελκώδους κολίτιδας.

Μετεωρισμός – Δύσοσμα αέρια

Ο μετεωρισμός είναι φυσιολογικός και σπάνια συνδέεται με σοβαρές ασθένειες.

Τα δύσοσμα αέρια αποτελούν σημείο διερεύνησης μόνο εάν αποφεύγοντας τρόφιμα που περιέχουν θείο ο ασθενής δεν απαλλάσσεται από αυτά.

Ή αν αντιμετωπίζει παράλληλα και άλλα συμπτώματα, όπως απώλεια βάρους, κοιλιακό άλγος, ναυτία ή έμετο.

Διότι υπάρχει η πιθανότητα να υποφέρει από κάποια διαταραχή, όπως δυσαπορρόφηση υδατανθράκων ή κοιλιοκάκη, δυσανεξία στη λακτόζη ή λοιμώξεις του πεπτικού.

Αίμα στα κόπρανα

Η αιμορραγία δεν είναι ποτέ φυσιολογική.

Το φρέσκο αίμα, που όταν η ποσότητα είναι μικρή γίνεται αντιληπτό μόνο στο χαρτί τουαλέτας, ενδεχομένως να οφείλεται στην ύπαρξη αιμορροϊδοπάθειας, η οποία αντιμετωπίζεται εύκολα -τις περισσότερες φορές- με τη θεραπεία της κύριας αιτίας πρόκλησής της, της δυσκοιλιότητας.

Η αιμορραγία, ωστόσο, μπορεί να μην οφείλεται σε αιμορροΐδες.

Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος
Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος
Ο Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος είναι Γενικός Χειρουργός Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών - Ιατρικό Περιστερίου και Πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής. | Bιογραφικό του Ιατρού | Ο Ιατρός απαντάει στις ερωτήσεις σας | Προσιτό Κόστος Επεμβάσεων | Επικοινωνία με τον Ιατρό