Πώς αντιμετωπίζεται η περιεδρική νόσος του Crohn

Επηρεάζει ποικιλοτρόπως σημαντικό αριθμό ασθενών και σχετίζεται με κακή ποιότητα ζωής.

H περιεδρική νόσος του Crohn συχνά απαιτεί τη συνεργασία διαφορετικών ιατρικών ειδικοτήτων για την παροχή αποτελεσματικής φροντίδας στους ασθενείς.

Ωστόσο, η σύγχρονη ιατρική γνώση και οι νέας γενιάς προσεγγίσεις προσφέρουν νέες προοπτικές στη θεραπεία της νόσου.

«Τα περιεδρικά συμπτώματα αποτελούν την πρώτη εκδήλωση στο 5% των ασθενών με νόσο του Crohn, ενώ το ένα τρίτο αυτών παρουσιάζει κάποια στιγμή στη ζωή του συμπτώματα ή επιπλοκές στο περίνεο ή/και το ορθό»

επισημαίνει ο διδάσκων στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο γενικός χειρουργός Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος – Διευθυντής της χειρουργικής κλινικής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών – Ιατρικού Περιστερίου και Πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής.

«Δεδομένου ότι η νόσος είναι ανίατη, η θεραπευτική προσέγγιση πρέπει να επικεντρώνεται στη βελτίωση της ποιότητας ζωής όσων υποφέρουν από αυτήν, μέσω της μείωσης των συμπτωμάτων και των επιπλοκών που προκαλεί» προσθέτει ο ίδιος.

Τι είναι η περιπρωκτική νόσος του Crohn;

Η περιπρωκτική νόσος του Crohn συνιστά μια μορφή αυτού του χρόνιου νοσήματος του εντέρου η οποία προκαλεί φλεγμονή γύρω από τον πρωκτό.

Εμφανίζεται αυτοτελώς ή ταυτόχρονα με άλλες εκδηλώσεις της νόσου του Crohn, δηλαδή φλεγμονές σε άλλα μέρη του πεπτικού συστήματος.

Η νόσος του Crohn επηρεάζει πιο συχνά το λεπτό έντερο και την αρχή του παχέος εντέρου, ωστόσο μπορεί να προκαλέσει αλλοιώσεις σε οποιοδήποτε τμήμα της γαστρεντερικής οδού -από το στόμα έως τον πρωκτό, οδηγώντας σε απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις.

Μπορεί να επηρεάσει όλο το πάχος του βλεννογόνου ή να πλήξει διαφορετικές περιοχές του πεπτικού σωλήνα.

Πώς επηρεάζει τους άνδρες και τις γυναίκες;

Παρόμοια σε άνδρες και γυναίκες είναι η επίπτωση της περιπρωκτικής νόσου του Crohn.

Οι γυναίκες όμως, έχουν μεγαλύτερες επιπλοκές που σχετίζονται με το γειτονικό τοίχωμα του κόλπου και κινδύνους που σχετίζονται με τον τοκετό.

Η αιτιολογία εμφάνισής της πιστεύεται ότι οφείλεται σε βαθιά έλκη ή σε αποστήματα στον πρωκτικό αδένα.

Πρόκειται για συνδυασμό γενετικών, μικροβιολογικών και ανοσολογικών παραγόντων που οδηγούν σε αυτήν.

Ποια συμπτώματα σχετίζονται με την περιπρωκτική νόσο του Crohn

Τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα της περιπρωκτικής νόσου του Crohn περιλαμβάνουν πόνο, κνησμό γύρω από τον πρωκτό, αιμορραγία, διαρροή πύου / βλέννης, επείγουσα ανάγκη για αφόδευση ή ακράτεια και πυρετό.

Η θεραπεία μπορεί να περιορίζεται στη φαρμακευτική αγωγή, αλλά στους ασθενείς που έχουν υποστεί σοβαρή βλάβη απαιτείται η χειρουργική επέμβαση, προκειμένου να ανακουφιστούν από τα συμπτώματα.

Δεδομένου ωστόσο, ότι δεν υπάρχει ακόμα οριστική θεραπεία της νόσου, ακόμα και μετά την εξάλειψη των συμπτωμάτων μελλοντικά υπάρχει ο κίνδυνος να επανεμφανιστούν σε άλλη περιοχή της γαστρεντερικής οδού.

Στους ασθενείς προτείνεται προσαρμογή της διατροφής και αλλαγές στον τρόπο ζωής όπως άσκηση, βελτίωση της ποιότητας του ύπνου και μείωση του στρες καθώς μπορούν να συνεισφέρουν στην καλύτερη πορεία της νόσου.

Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος
Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος
Ο Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος είναι Γενικός Χειρουργός Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών - Ιατρικό Περιστερίου και Πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής. | Bιογραφικό του Ιατρού | Ο Ιατρός απαντάει στις ερωτήσεις σας | Προσιτό Κόστος Επεμβάσεων | Επικοινωνία με τον Ιατρό