Ποιοι επαγγελματίες κινδυνεύουν περισσότερο από βουβωνοκήλη;

Παράγοντα κινδύνου εμφάνισης βουβωνοκήλης στους άνδρες αποτελούν ορισμένα καθήκοντα που εκτελούν εν ώρα εργασίας, τα οποία δεν είναι άλλα από την ορθοστασία και την άρση βάρους.

Το μέγεθος του κινδύνου εξαρτάται από τον χρόνο που ο εργαζόμενος στέκεται όρθιος ή περπατά και από το σύνολο του βάρους που σηκώνει ανά ημέρα.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε μια ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Hernia.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτή η επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων παλαιότερων μελετών μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη, αλλά και στην εύρεση της αιτίας δημιουργίας της κήλης.

Σημειώνουν δε ότι μετά από περαιτέρω μελέτες θα είναι σε θέση να συγκεκριμενοποιήσουν τα ασφαλή όρια έκθεσης, όπως ισχύει για πολλές άλλες παθήσεις.

«Κήλη είναι κάθε πρόπτωση και προβολή ενδοκοιλιακού σπλάχνου, ή συνηθέστερα, μέρος αυτού εκτός της συνήθους ανατομικής θέσεώς του, μέσω ενός φυσιολογικού ή παθολογικού στομίου.

Η παχυσαρκία, η δυσκοιλιότητα, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, η προχωρημένη ηλικία, το κάπνισμα και η άρση βάρους είναι οι κύριοι ενοχοποιητικοί παράγοντες.

Οι κήλες διακρίνονται στις βουβωνοκήλες, μηροκήλες και κοιλιοκήλες, ομφαλοκήλες και τις μετεγχειρητικές κήλες. Οι πιο συνηθισμένες είναι οι βουβωνοκήλες, καθώς αποτελούν το 80% όλων των κηλών. Συνήθως εμφανίζονται σε άνδρες.

Οι λοξές βουβωνοκήλες, οι οποίες είναι οι πιο συχνές, θεωρούνται αναπτυξιακές ανωμαλίες του περιτοναίου (processus vaginalis). Αν και δεν είναι ούτε θανατηφόρες ούτε προκαλούν μόνιμη αναπηρία, αποτελούν συχνή αιτία χαμένου χρόνου εργασίας», μας εξηγεί ο Γενικός Χειρουργός και Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής, στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών δρ Αναστάσιος Ξιάρχος.

Ο πρώτος λόγος είναι ότι τα συμπτώματα που προκαλεί σε προχωρημένα στάδια είναι συνήθως έντονα και περιλαμβάνουν διόγκωση στη βουβωνική χώρα ή το όσχεο, η οποία με την πάροδο του χρόνου μεγαλώνει, και πόνο στο σημείο της διόγκωσης, ο οποίος είναι πιο αισθητός κατά την άρση βάρους.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι ορισμένες φορές προκύπτουν επιπλοκές, με συχνότερη την περίσφιξη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ειλεό (απόφραξη του εντέρου) και νέκρωση του παγιδευμένου οργάνου και γάγγραινα αυτού. Αυτές οι επιπλοκές μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή του ασθενή, εάν δεν αντιμετωπιστούν χειρουργικά γρήγορα και αποτελεσματικά.

«Δυστυχώς δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί εάν και πότε θα προκληθεί μια περίσφιξη. Με την κλινική εξέταση μπορεί να διαγνωστεί μόνο η κήλη και σε ορισμένες περιπτώσεις, μια απεικονιστική εξέταση του μαλακού ιστού, όπως η αξονική τομογραφία μπορεί να διαγνώσει με ακρίβεια την κατάσταση. Γι’ αυτό όσο πιο γρήγορα αποκατασταθεί η κήλη, τόσο λιγότερο ταλαιπωρείται ο ασθενής», τονίζει ο δρ Ξιάρχος.

Ποιοι επαγγελματίες κινδυνεύουν, όμως, περισσότερο να εμφανίσουν βουβωνοκήλη;

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μετα-ανάλυσης: οι άνδρες που για την εκτέλεση των εργασιακών τους καθηκόντων στέκονται ή περπατούν για περισσότερες από έξι ώρες ή σηκώνουν, συνολικά, φορτία πάνω από 4.000 κιλά ανά εργάσιμη ημέρα.

Όπως επισημαίνει ο δρ Αναστάσιος Ξιάρχος, η χειρουργική επέμβαση είναι ο μόνος τρόπος για την αποκατάσταση των κηλών.

Η επέμβαση γίνεται είτε με το κλασικό χειρουργείο, με χρήση διπλού πλέγματος είτε λαπαροσκοπικά. Η δεύτερη μέθοδος έχει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με το ανοιχτό χειρουργείο, καθώς πραγματοποιείται με τομές μισού εκατοστού. Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος και το ποσοστό υποτροπών είναι μικρότερο, λόγω της πιο ανατομικής τοποθέτησης του πλέγματος.

«Οι κήλες μπορεί να προκληθούν άμεσα από εργασιακές δραστηριότητες, είτε από ένα μοναδικό περιστατικό άρσης βάρους είτε βαθμιαία όταν ο εργαζόμενος καθημερινά σηκώνει πολλά κιλά.

Η προδιάθεση ενός ατόμου να εμφανίσει κήλη θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και αναλόγως να προσαρμόζονται οι συνθήκες εργασίας.

Ανεξάρτητα από το επάγγελμα, προφυλακτικά λειτουργεί το υγιές σωματικό βάρος, η πρόσληψη αρκετών λαχανικών και φρούτων που αποτρέπει τη δυσκοιλιότητα και η αντιμετώπιση των παθήσεων και συνηθειών που προκαλούν βήχα ή φτέρνισμα», καταλήγει.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Αναστάσιος Γ. Ξιάρχος

Γενικός Χειρουργός

  • Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής, Ομίλου
    Ιατρικού Αθηνών – Ιατρικό Περιστερίου
  • Ερευνητής και Διδάσκων
    στο Εργαστήριο Βιοπληροφορικής
    και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας
    του Ιονίου Πανεπιστημίου
  • Ιδρυτικό μέλος & πρώτος Πρόεδρος της
    Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας
    Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής
  • Ιδρυτικό μέλος & πρώτος Γ.Γραμματέας της
    Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ρομποτικής
    Χειρουργικής

Επικοινωνία

Ιατρεία
Πατριάρχου Ιωακείμ 25, Κολωνάκι, 10675, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Κλινική Περιστερίου

Τηλ. ιατρείου & γραμματείας:
210 7296584 & 6938 340 082
Τηλ. Κλινικής: 
210 5799186 – 210 5799016 – 210 5799194

Τηλέφωνο επείγουσας ανάγκης:
6938 340 082
(24ωρη επικοινωνία)

info@axiarchos.gr

4 ΓΡΗΓΟΡΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΡ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟ ΞΙΑΡΧΟ

Μάθετε περισσότερα για τον Ιατρό

Ποιος είναι ο Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος

Ο Αναστάσιος Γ. Ξιάρχος είναι Γενικός Χειρουργός, Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής, Ομίλου Ιατρικού Αθηνών – Ιατρικό Περιστερίου, Ερευνητής και Επιστημονικός Συνεργάτης στο Εργαστήριο Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, Ιδρυτικό μέλος & πρώτος Πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής, Ιδρυτικό μέλος & πρώτος Γ.Γραμματέας της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικής.

Μάθετε περισσότερα για τον Ιατρό Δρ. Αναστάσιο Ξιάρχο στη σελίδα με το βιογραφικό.

Ποιες μέρες και ώρες μπορώ να επικοινωνήσω μαζί του

Για να κλείσετε ραντεβού καλέστε στο τηλέφωνο 210 7296584 ή απευθείας στη Γραμματεία του Ιατρού στο 6938 340 082.

Ο Ιατρός δέχεται με ραντεβού στο ιατρείο του στην Αθήνα (Πατριάρχου Ιωακείμ 25 – δίπλα στη στάση μετρό Ευαγγελισμός) και στο Ιατρικό Αθηνών – Κλινική Περιστερίου.

Για επείγοντα περιστατικά καλέστε στο παρακάτω τηλέφωνο: 6938 340 082.

Ποια ταμεία και ποιες ασφάλειες υποστηρίζονται

Οικονομικά Πακέτα & Συμβάσεις με:

  • Όλα τα ταμεία
  • Όλες τις ιδιωτικές ασφάλειες

Μάθετε περισσότερα για το Κόστος μιας Επέμβασης
και από τι εξαρτάται.

Που χειρουργεί ο γιατρός Αναστάσιος Ξιάρχος

Στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών

ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ ΣΕ ΕΚΠΟΜΠΕΣ

Βίντεο

Τελευταία Άρθρα

Παθήσεις «ταμπού» και καλοκαίρι: Απλές συμβουλές για καλή υγεία και ξένοιαστες διακοπές.

Οι χειρουργικές παθήσεις του πρωκτού αποτελούν ένα κοινωνικό ταμπού για μία μεγάλη μερίδα του πληθυσμού. Έχει παρατηρηθεί ότι κατά τη διάρκεια των διακοπών οι συγκεκριμένες

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τα οφέλη της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής για Βουβωνοκήλη & Ομφαλοκήλη στην υπηρεσία των ασθενών

Ο Δρ. Αναστάσιος Γ. Ξιάρχος, Γενικός Χειρουργός, Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής του Ιατρικού Περιστερίου, μας μιλά τις συχνότερες μορφές της πάθησης της κήλης, ποιους αφορούν, ποιοι

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναίμακτες και ελάχιστα επεμβατικές λύσεις από το Κέντρο Εκπαίδευσης χειρουργών της Νότιας Ευρώπης, στο Ιατρικό Περιστερίου για τα Συρίγγια

Για τη συνδυαστική τεχνική της νέας επαναστατικής μεθόδου E-RaFisTura, που εφαρμόζεται στο Κέντρο Εκπαίδευσης Χειρουργών για τη Νότια Ευρώπη, του Ιατρικού Περιστερίου, μας μιλά ο

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μαρτυρίες Ασθενών

Αν όλος ο κόσμος γνώριζε πόσο καλός είστε γιατρέ κι εσείς και το επιτελείο σας, θα περίμεναν όλοι οι ασθενείς της Ελλάδας στην ουρά να τους χειρουργήσετε εσείς. Να τους απαλλάξετε από το πρόβλημα εσείς!

Γιαννης Μισετζης

Πρώτα είστε άνθρωπος και μετά εξαιρετικός χειρουργός! Συνεχίστε να βοηθάτε, το ‘χουμε ανάγκη. Μπράβο για την αγάπη σας! Εμένα μου θεραπεύσατε την Δανάη! Σας ευχαριστούμε από καρδιάς!

Αιμιλία Καπλάνη

Εγώ δεν είχα κύστη στον κοκκυγα! Όπως διέγνωσε ο γιατρός είχα φλεγμονή στο κόκκαλο του κοκκυγα! Και πραγματικά ο γιατρός με έσωσε.Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου.

Σάκης Μπέσκος

Σας επισκέφθηκα στο ιατρείο σας μία Τετάρτη, τον Νοέμβριο 2014. Η επέμβαση για την κύστη κόκκυγος έγινε το Σάββατο της ίδιας εβδομάδας. Έχουν περάσει έξι χρόνια, κανένα πρόβλημα. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

Αλέξανδρος Τσοπανάκης

Καλησπέρα γιατρέ…το 2012 είναι που ήρθα σε εσάς κ βρήκα την υγειά μου. Κύστη Κόκκυγος κ ήταν πολύ δύσκολη περίπτωση γιατί υπέφερα περίπου 15…πραγματικά δεν υπάρχουν λόγια, βρήκα την υγειά μου οριστικά…

Θοδωρής Γεωργιόπουλος

Εγχειρίστηκα στις 17/09 (περιεδρικό συρίγγιο) μετά από 4 αποτυχημένες, κλασικές επεμβάσεις μέσα σε 17 μήνες! (2 στην Ελλάδα και 2 στην Γερμανία). Μέχρι τώρα 41 μέρες μετά, όλα δείχνουν ότι ο εφιάλτης τελείωσε!

Anastasios Karagiannakis