Κήλη των αθλητών το καλοκαίρι: Πώς να την αποφύγετε

Ευκαιρία για ενασχόληση με σπορ σε εξωτερικούς χώρους δίνουν κάθε χρόνο τέτοια εποχή ο ελεύθερος χρόνος και ο καλός καιρός.

Κάθε λογής και ηλικίας άνθρωποι ικανοποιούν την επιθυμία τους για λίγη άσκηση, μέσω των αγαπημένων τους αθλημάτων. Ωστόσο, όσοι παρέμεναν για μεγάλο διάστημα αδρανείς, κινδυνεύουν από τραυματισμούς, μεταξύ αυτών και η κήλη των αθλητών.

Βέβαια, η «αόρατη» αυτή πάθηση δεν κάνει διακρίσεις, αφού μπορεί να ανακύψει ακόμα και σε αθλητές άριστης κατάστασης ή ακόμα και σε ανύποπτη στιγμή, όπως κατά την άρση ενός βαρέος αντικειμένου.

«Η κήλη του αθλητή ή σύνδρομο κοιλιακών προσαγωγών ή ηβαλγία αναπτύσσεται λόγω των επαναλαμβανόμενων, απότομων κινήσεων που απαιτούν πολλά αθλήματα, καθώς και της συστροφής του κορμού κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας. Παρότι τα αθλήματα που μπορεί να οδηγήσουν σε αυτή είναι πολυάριθμα, τώρα το καλοκαίρι συνήθως ενοχοποιούνται το θαλάσσιο σκι, το μπάσκετ, το καγιάκ, το ποδόσφαιρο, το τένις και το τρέξιμο», επισημαίνει ο δρ Αναστάσιος Ξιάρχος, ιδρυτικό μέλος και πρώτος Πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής, Ερευνητής & Διδάσκων στο εργαστήριο Βιοπληροφορικής & Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Παρά το όνομά της, η κήλη αυτή δεν μοιάζει με τις άλλες και δεν γίνεται ψηλαφητά αντιληπτή από τον ασθενή, όπως συμβαίνει με τις κοιλιοκήλες που δημιουργούν εξόγκωμα στην κοιλιακή χώρα.

Αν και τα συμπτώματα είναι παρόμοια, αυτά προκαλούνται από τη ρήξη τενόντων που φυσιολογικά είναι προσκολλημένοι στη λεκάνη ή από την κάκωση/ρήξη άλλων μαλακών ιστών (μυς, σύνδεσμοι) στο κατώτερο τμήμα της κοιλιάς και της ηβικής περιοχής. Αιτία είναι η υπερδιάτασή τους. Μάλιστα, οι τένοντες που συνδέουν τους πλάγιους μύες με το ηβικό οστό είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι.

Ο ασθενής με σύνδρομο κοιλιακών προσαγωγών «ακούει» έναν εσωτερικό ήχο «ποπ» και βιώνει σοβαρό πόνο στην περιοχή της βουβωνικής χώρας κατά τη στιγμή του τραυματισμού. Όταν ξεκουράζεται, ο πόνος υποχωρεί, αλλά ξαναπονά όταν επανέρχεται στις αθλητικές δραστηριότητές του. Είναι δε εντονότερος όταν κάνει στροφές του κορμού. Με την πάροδο του χρόνου, η κήλη του αθλητή μπορεί να οδηγήσει σε βουβωνοκήλη. Ο ασθενής θα αντιληφθεί τότε την παρουσία της από τη διόγκωση που θα σχηματιστεί. Χωρίς θεραπεία, αυτός ο τραυματισμός μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιο πόνο που θα τον εμποδίζει να αθληθεί.

Λόγω της σύνθετης φύσης της πάθησης, για τον εντοπισμό της απαιτείται κλινική εξέταση και διαγνωστικές εξετάσεις από έναν έμπειρο ιατρό, ο οποίος θα λάβει παράλληλα κι ένα λεπτομερές ιστορικό για τον τρόπο που συνέβη ο τραυματισμός. Αυτό βοηθά στον καθορισμό του μηχανισμού τραυματισμού και στην ευκολότερη διάγνωση και προσδιορισμό της θεραπείας. Ωστόσο, οι περισσότεροι ασθενείς δεν θυμούνται το γεγονός που τους προκάλεσε τον πόνο.

Για τον προσδιορισμό της σοβαρότητας της ρήξης είναι απαραίτητη η διενέργεια υπερηχογραφήματος, ακτινογραφίας, αξονικής ή μαγνητικής τομογραφίας, με πιο αποτελεσματική για την απεικόνιση των μαλακών μορίων τη μαγνητική τομογραφία. Από τα αποτελέσματα θα κριθεί η θεραπεία που θα ακολουθηθεί. Η ξεκούραση είναι η πρώτη σύσταση των ειδικών, σύμφωνα με τους οποίους η τοποθέτηση πάγου τις πρώτες 7 έως 10 ημέρες είναι ευεργετική.

Εάν ο τραυματισμός έχει οδηγήσει και σε βουβωνοκήλη, τότε μια ζώνη ίσως βοηθήσει στην πρόσκαιρη ύφεση του πόνου, χωρίς βεβαίως να θεραπεύει την αιτία. Μετά το πέρας των πρώτων 15 ημερών, συστήνεται η φυσικοθεραπεία για την ενδυνάμωση των μυών της περιοχής καθώς και την απόκτηση ευελιξίας. Μείωση των συμπτωμάτων προσφέρει και η θεραπεία με μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, ή ενέσεις κορτιζόνης.

Σύμφωνα με τον δρ Ξιάρχο, Δ/ντη Χειρουργικής Κλινικής Ομίλου Ιατρικό, εάν, παρά τα συντηρητικά μέτρα, δεν αντιμετωπιστεί ικανοποιητικώς ο πόνος ή επανεμφανιστεί με τη συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες (πράγμα που συμβαίνει συχνά), τότε συστήνεται η χειρουργική αποκατάσταση της βλάβης.

Η χειρουργική προσέγγιση της πάθησης έχει επιτυχία της τάξεως του 95%. Η επέμβαση γίνεται λαπαροσκοπικά, πάντοτε με την τοποθέτηση πλέγματος. Έτσι διασφαλίζεται ο μειωμένος μετεγχειρητικός πόνος και ο μειωμένος χρόνος νοσηλείας, ο οποίος δεν υπερβαίνει τις 24 ώρες.

Επιπλέον, η ανάρρωση του ασθενή είναι γρηγορότερη, όπως και η επιστροφή του στις αγαπημένες του δραστηριότητες. Η λαπαροσκοπική επέμβαση είναι ασφαλέστερη, καθώς εγγυάται την αποφυγή φλεγμονών και λοιμώξεων, και είναι αισθητικά ανώτερη λόγω απουσίας ουλής.

«Προληπτικά, οι ασκούμενοι θα πρέπει να δίνουν έμφαση στην ενδυνάμωση των μυών του κορμού και να κάνουν προθέρμανση πριν ξεκινήσουν το παιχνίδι ή τη δραστηριότητα. Είναι σημαντικό να δίνουν σημασία στις προειδοποιητικές ενδείξεις και να αναζητούν ιατρική συμβουλή το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να αποφύγουν την επιδείνωση του προβλήματος», καταλήγει ο δρ Αναστάσιος Ξιάρχος.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Αναστάσιος Γ. Ξιάρχος

Γενικός Χειρουργός

  • Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής, Ομίλου
    Ιατρικού Αθηνών – Ιατρικό Περιστερίου
  • Ερευνητής και Διδάσκων
    στο Εργαστήριο Βιοπληροφορικής
    και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας
    του Ιονίου Πανεπιστημίου
  • Ιδρυτικό μέλος & πρώτος Πρόεδρος της
    Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας
    Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής
  • Ιδρυτικό μέλος & πρώτος Γ.Γραμματέας της
    Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ρομποτικής
    Χειρουργικής

Επικοινωνία

Ιατρεία
Πατριάρχου Ιωακείμ 25, Κολωνάκι, 10675, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Κλινική Περιστερίου

Τηλ. ιατρείου & γραμματείας:
210 7296584 & 6938 340 082
Τηλ. Κλινικής: 
210 5799186 – 210 5799016 – 210 5799194

Τηλέφωνο επείγουσας ανάγκης:
6938 340 082
(24ωρη επικοινωνία)

info@axiarchos.gr

4 ΓΡΗΓΟΡΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΡ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟ ΞΙΑΡΧΟ

Μάθετε περισσότερα για τον Ιατρό

Ποιος είναι ο Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος

Ο Αναστάσιος Γ. Ξιάρχος είναι Γενικός Χειρουργός, Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής, Ομίλου Ιατρικού Αθηνών – Ιατρικό Περιστερίου, Ερευνητής και Επιστημονικός Συνεργάτης στο Εργαστήριο Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, Ιδρυτικό μέλος & πρώτος Πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής, Ιδρυτικό μέλος & πρώτος Γ.Γραμματέας της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικής.

Μάθετε περισσότερα για τον Ιατρό Δρ. Αναστάσιο Ξιάρχο στη σελίδα με το βιογραφικό.

Ποιες μέρες και ώρες μπορώ να επικοινωνήσω μαζί του

Για να κλείσετε ραντεβού καλέστε στο τηλέφωνο 210 7296584 ή απευθείας στη Γραμματεία του Ιατρού στο 6938 340 082.

Ο Ιατρός δέχεται με ραντεβού στο ιατρείο του στην Αθήνα (Πατριάρχου Ιωακείμ 25 – δίπλα στη στάση μετρό Ευαγγελισμός) και στο Ιατρικό Αθηνών – Κλινική Περιστερίου.

Για επείγοντα περιστατικά καλέστε στο παρακάτω τηλέφωνο: 6938 340 082.

Ποια ταμεία και ποιες ασφάλειες υποστηρίζονται

Οικονομικά Πακέτα & Συμβάσεις με:

  • Όλα τα ταμεία
  • Όλες τις ιδιωτικές ασφάλειες

Μάθετε περισσότερα για το Κόστος μιας Επέμβασης
και από τι εξαρτάται.

Που χειρουργεί ο γιατρός Αναστάσιος Ξιάρχος

Στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών

ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ ΣΕ ΕΚΠΟΜΠΕΣ

Βίντεο

Τελευταία Άρθρα

Παθήσεις «ταμπού» και καλοκαίρι: Απλές συμβουλές για καλή υγεία και ξένοιαστες διακοπές.

Οι χειρουργικές παθήσεις του πρωκτού αποτελούν ένα κοινωνικό ταμπού για μία μεγάλη μερίδα του πληθυσμού. Έχει παρατηρηθεί ότι κατά τη διάρκεια των διακοπών οι συγκεκριμένες

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τα οφέλη της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής για Βουβωνοκήλη & Ομφαλοκήλη στην υπηρεσία των ασθενών

Ο Δρ. Αναστάσιος Γ. Ξιάρχος, Γενικός Χειρουργός, Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής του Ιατρικού Περιστερίου, μας μιλά τις συχνότερες μορφές της πάθησης της κήλης, ποιους αφορούν, ποιοι

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναίμακτες και ελάχιστα επεμβατικές λύσεις από το Κέντρο Εκπαίδευσης χειρουργών της Νότιας Ευρώπης, στο Ιατρικό Περιστερίου για τα Συρίγγια

Για τη συνδυαστική τεχνική της νέας επαναστατικής μεθόδου E-RaFisTura, που εφαρμόζεται στο Κέντρο Εκπαίδευσης Χειρουργών για τη Νότια Ευρώπη, του Ιατρικού Περιστερίου, μας μιλά ο

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μαρτυρίες Ασθενών

Αν όλος ο κόσμος γνώριζε πόσο καλός είστε γιατρέ κι εσείς και το επιτελείο σας, θα περίμεναν όλοι οι ασθενείς της Ελλάδας στην ουρά να τους χειρουργήσετε εσείς. Να τους απαλλάξετε από το πρόβλημα εσείς!

Γιαννης Μισετζης

Πρώτα είστε άνθρωπος και μετά εξαιρετικός χειρουργός! Συνεχίστε να βοηθάτε, το ‘χουμε ανάγκη. Μπράβο για την αγάπη σας! Εμένα μου θεραπεύσατε την Δανάη! Σας ευχαριστούμε από καρδιάς!

Αιμιλία Καπλάνη

Εγώ δεν είχα κύστη στον κοκκυγα! Όπως διέγνωσε ο γιατρός είχα φλεγμονή στο κόκκαλο του κοκκυγα! Και πραγματικά ο γιατρός με έσωσε.Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου.

Σάκης Μπέσκος

Σας επισκέφθηκα στο ιατρείο σας μία Τετάρτη, τον Νοέμβριο 2014. Η επέμβαση για την κύστη κόκκυγος έγινε το Σάββατο της ίδιας εβδομάδας. Έχουν περάσει έξι χρόνια, κανένα πρόβλημα. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

Αλέξανδρος Τσοπανάκης

Καλησπέρα γιατρέ…το 2012 είναι που ήρθα σε εσάς κ βρήκα την υγειά μου. Κύστη Κόκκυγος κ ήταν πολύ δύσκολη περίπτωση γιατί υπέφερα περίπου 15…πραγματικά δεν υπάρχουν λόγια, βρήκα την υγειά μου οριστικά…

Θοδωρής Γεωργιόπουλος

Εγχειρίστηκα στις 17/09 (περιεδρικό συρίγγιο) μετά από 4 αποτυχημένες, κλασικές επεμβάσεις μέσα σε 17 μήνες! (2 στην Ελλάδα και 2 στην Γερμανία). Μέχρι τώρα 41 μέρες μετά, όλα δείχνουν ότι ο εφιάλτης τελείωσε!

Anastasios Karagiannakis