Μπορούν τα φάρμακα να εξαλείψουν τα συμπτώματα της πρωκτικής ραγάδας;

H χειρουργική αντιμετώπιση της πρωκτικής ραγάδας (ή δακτυλίου) με τη χρήση Laser ή R-F από εξειδικευμένο χειρουργό εγγυάται μια επιτυχημένη και οριστική απαλλαγή από την επώδυνη αυτή πάθηση.

Έξι περίπου εβδομάδες χρειάζονται για την ίαση των πρωκτικών ραγάδων χωρίς την παραμικρή παρέμβαση στο ένα τρίτο των ασθενών, ενώ σε ένα μεγάλο ποσοστό επαρκείς κρίνονται μερικές απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Όμως, τι γίνεται με τους υπόλοιπους που το πρόβλημα δεν επιλύεται τόσο εύκολα;

«Οι πρωκτικές ραγάδες είναι μικρές σχισμές ή έλκη στο επιθήλιο του πρωκτού που προκαλούν συνήθως έντονο πόνο κατά την αφόδευση και μετά από αυτήν.

Εμφανίζονται το ίδιο συχνά και στα δύο φύλα, κυρίως όμως σε άτομα μεταξύ 15-40 ετών.

Η πιο συνηθισμένη αιτία πρόκλησης αυτής της βλάβης είναι η υπερβολική διάταση του βλεννογόνου και για αυτό πιο επιρρεπείς είναι οι άνθρωποι που υποφέρουν από δυσκοιλιότητα και οι γυναίκες κατά τον τοκετό λόγω πίεσης στο περίνεο», επισημαίνει ο γενικός χειρουργός Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος – Διευθυντής της χειρουργικής κλινικής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών και Πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής.

Όπως εξηγεί, ο σπασμός του πρωκτικού σφιγκτήρα ή η τοπική ισχαιμία μπορεί να δημιουργήσουν ή να επιδεινώσουν τις πρωκτικές ραγάδες.

Επίσης, άτομα με νόσο του Crohn, σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα (ιδιαίτερα HIV, σύφιλη και απλό έρπητα), καρκίνο πρωκτού, τοπικό τραύμα (πρωκτική επαφή), φυματίωση ή εκείνα που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, παρουσιάζουν συχνότερα πρωκτικές ραγάδες.

Η προηγούμενη χειρουργική στον πρωκτό είναι ένας παράγοντας προδιάθεσης επειδή οι ουλές από τη χειρουργική επέμβαση μπορεί να προκαλέσουν στένωση του πρωκτικού σωλήνα, γεγονός που τον καθιστά πιο ευάλωτο σε τραύματα από ξηρά και σκληρά κόπρανα.

Τα συμπτώματα και το ιστορικό συνήθως αρκούν για την αναγνώριση της πάθησης.

Ωστόσο, επιβάλλεται η κλινική εξέταση προκειμένου να επιβεβαιωθεί η διάγνωση.

Ο πόνος κατά τη διάρκεια της αφόδευσης, που συχνά παραμένει για μία έως δύο ώρες αργότερα, είναι συχνά ανυπόφορος και δεν αποκλείεται να προκαλέσει ενσφήνωση κοπράνων.

Οι ασθενείς αντιλαμβάνονται συνήθως την παρουσία ραγάδων ως σχίσιμο και το 70% αυτών από την παρουσία αίματος στο χαρτί της τουαλέτας ή στη λεκάνη κατά την αφόδευση.

Εντοπίζονται στις περισσότερες περιπτώσεις στην οπίσθια μέση γραμμή του πρωκτού και χαρακτηρίζονται από μια εξελκωμένη βλάβη, έναν μικρό ογκίδιο στη βάση της ραγάδας που συνοδεύεται από μεγέθυνση των πρωκτικών θηλών.

Μικρές πρωκτικές ραγάδες λόγω δυσκοιλιότητας δημιουργούνται συχνά, όμως οι περισσότερες επουλώνονται χωρίς επακόλουθα προβλήματα.

Χρόνια καθίσταται μια ραγάδα που δεν έχει επουλωθεί μετά την παρέλευση 40 ημερών, παρά τις αλλαγές ορισμένων συνηθειών που κρίνονται επιβλαβείς ή προδιαθέτουν στη δημιουργία πρωκτικών ραγάδων.

Η αρχική διαχείριση περιλαμβάνει αλλαγές στον τρόπο ζωής και συμπτωματική ανακούφιση.

Η αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών και υγρών για να κάνει φυσιολογική την αφόδευση, η σωστή πρωκτική υγιεινή και η ανάγκη διατήρησης της περιοχής του πρωκτού στεγνή είναι οι πρώτες συστάσεις των ειδικών.

Επίσης, ανακούφιση μπορούν να προσφέρουν και τα εδρόλουτρα sitz (κάθισμα σε λεκάνη με χλιαρό νερό για 10-15 λεπτά), λόγω της χαλάρωσης που προκαλούν στον σφιγκτήρα.

Όταν τα παραπάνω μέτρα αποτυγχάνουν να θεραπεύσουν την πρωκτική ραγάδα ή εάν η ραγάδα είναι σοβαρή, μπορεί να συνταγογραφηθεί ένα μαλακτικό κοπράνων και ήπια τοπική αναλγησία.

Οι χρόνιες πρωκτικές ραγάδες πρέπει να αντιμετωπίζονται πιο διεξοδικά.

Υπάρχουν φάρμακα που μπορούν να προταθούν στους πάσχοντες παράλληλα με τις αρχικές συστάσεις, τα οποία επιτρέπουν την επανεπιθηλίωση της ραγάδας ή αυξάνουν τη ροή του αίματος στον πρωκτό και μειώνουν τον πόνο κατά την αφόδευση.

Εάν η ραγάδα δεν έχει επουλωθεί μετά από έξι έως οκτώ εβδομάδες τοπικής θεραπείας και διαιτητικών αλλαγών, ο ασθενής θα πρέπει να παραπέμπεται στη δευτεροβάθμια φροντίδα για να αξιολογηθεί η καταλληλότητα πιο επεμβατικών θεραπευτικών προσεγγίσεων.

Η χειρουργική επέμβαση ασφαλώς υπερτερεί των επιλογών συντηρητικής διαχείρισης της πάθησης, αν και θα πρέπει να πραγματοποιείται μόνο σε άτομα με χρόνιες, μη θεραπευτικές πρωκτικές ραγάδες, όπου οι ιατρικές θεραπείες δεν έχουν προσφέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τον Δρ. Αναστάσιο Ξιάρχο, η χειρουργική αντιμετώπιση της ραγάδας πρωκτού (ή δακτυλίου) με τη χρήση Laser ή R-F από εξειδικευμένο χειρουργό εγγυάται μια επιτυχημένη και οριστική απαλλαγή από την επώδυνη αυτή πάθηση.

Η επέμβαση δεν ενέχει την παραμικρή δυσκολία, για την ολοκλήρωσή της απαιτούνται μόλις 15 λεπτά και τα αποτελέσματα που προσφέρει είναι εξαιρετικά. Ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του και γενικά στην καθημερινότητά του σχεδόν αμέσως, χωρίς καμία ενόχληση.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Αναστάσιος Γ. Ξιάρχος

Γενικός Χειρουργός

  • Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής, Ομίλου
    Ιατρικού Αθηνών – Ιατρικό Περιστερίου
  • Ερευνητής και Διδάσκων
    στο Εργαστήριο Βιοπληροφορικής
    και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας
    του Ιονίου Πανεπιστημίου
  • Ιδρυτικό μέλος & πρώτος Πρόεδρος της
    Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας
    Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής
  • Ιδρυτικό μέλος & πρώτος Γ.Γραμματέας της
    Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ρομποτικής
    Χειρουργικής

Επικοινωνία

Ιατρεία
Πατριάρχου Ιωακείμ 25, Κολωνάκι, 10675, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Κλινική Περιστερίου

Τηλ. ιατρείου & γραμματείας:
210 7296584 & 6938 340 082
Τηλ. Κλινικής: 
210 5799186 – 210 5799016 – 210 5799194

Τηλέφωνο επείγουσας ανάγκης:
6938 340 082
(24ωρη επικοινωνία)

info@axiarchos.gr

4 ΓΡΗΓΟΡΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΡ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟ ΞΙΑΡΧΟ

Μάθετε περισσότερα για τον Ιατρό

Ποιος είναι ο Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος

Ο Αναστάσιος Γ. Ξιάρχος είναι Γενικός Χειρουργός, Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής, Ομίλου Ιατρικού Αθηνών – Ιατρικό Περιστερίου, Ερευνητής και Επιστημονικός Συνεργάτης στο Εργαστήριο Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, Ιδρυτικό μέλος & πρώτος Πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής, Ιδρυτικό μέλος & πρώτος Γ.Γραμματέας της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικής.

Μάθετε περισσότερα για τον Ιατρό Δρ. Αναστάσιο Ξιάρχο στη σελίδα με το βιογραφικό.

Ποιες μέρες και ώρες μπορώ να επικοινωνήσω μαζί του

Για να κλείσετε ραντεβού καλέστε στο τηλέφωνο 210 7296584 ή απευθείας στη Γραμματεία του Ιατρού στο 6938 340 082.

Ο Ιατρός δέχεται με ραντεβού στο ιατρείο του στην Αθήνα (Πατριάρχου Ιωακείμ 25 – δίπλα στη στάση μετρό Ευαγγελισμός) και στο Ιατρικό Αθηνών – Κλινική Περιστερίου.

Για επείγοντα περιστατικά καλέστε στο παρακάτω τηλέφωνο: 6938 340 082.

Ποια ταμεία και ποιες ασφάλειες υποστηρίζονται

Οικονομικά Πακέτα & Συμβάσεις με:

  • Όλα τα ταμεία
  • Όλες τις ιδιωτικές ασφάλειες

Μάθετε περισσότερα για το Κόστος μιας Επέμβασης
και από τι εξαρτάται.

Που χειρουργεί ο γιατρός Αναστάσιος Ξιάρχος

Στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών

ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ ΣΕ ΕΚΠΟΜΠΕΣ

Βίντεο

Τελευταία Άρθρα

Παθήσεις «ταμπού» και καλοκαίρι: Απλές συμβουλές για καλή υγεία και ξένοιαστες διακοπές.

Οι χειρουργικές παθήσεις του πρωκτού αποτελούν ένα κοινωνικό ταμπού για μία μεγάλη μερίδα του πληθυσμού. Έχει παρατηρηθεί ότι κατά τη διάρκεια των διακοπών οι συγκεκριμένες

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τα οφέλη της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής για Βουβωνοκήλη & Ομφαλοκήλη στην υπηρεσία των ασθενών

Ο Δρ. Αναστάσιος Γ. Ξιάρχος, Γενικός Χειρουργός, Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής του Ιατρικού Περιστερίου, μας μιλά τις συχνότερες μορφές της πάθησης της κήλης, ποιους αφορούν, ποιοι

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναίμακτες και ελάχιστα επεμβατικές λύσεις από το Κέντρο Εκπαίδευσης χειρουργών της Νότιας Ευρώπης, στο Ιατρικό Περιστερίου για τα Συρίγγια

Για τη συνδυαστική τεχνική της νέας επαναστατικής μεθόδου E-RaFisTura, που εφαρμόζεται στο Κέντρο Εκπαίδευσης Χειρουργών για τη Νότια Ευρώπη, του Ιατρικού Περιστερίου, μας μιλά ο

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μαρτυρίες Ασθενών

Αν όλος ο κόσμος γνώριζε πόσο καλός είστε γιατρέ κι εσείς και το επιτελείο σας, θα περίμεναν όλοι οι ασθενείς της Ελλάδας στην ουρά να τους χειρουργήσετε εσείς. Να τους απαλλάξετε από το πρόβλημα εσείς!

Γιαννης Μισετζης

Πρώτα είστε άνθρωπος και μετά εξαιρετικός χειρουργός! Συνεχίστε να βοηθάτε, το ‘χουμε ανάγκη. Μπράβο για την αγάπη σας! Εμένα μου θεραπεύσατε την Δανάη! Σας ευχαριστούμε από καρδιάς!

Αιμιλία Καπλάνη

Εγώ δεν είχα κύστη στον κοκκυγα! Όπως διέγνωσε ο γιατρός είχα φλεγμονή στο κόκκαλο του κοκκυγα! Και πραγματικά ο γιατρός με έσωσε.Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου.

Σάκης Μπέσκος

Σας επισκέφθηκα στο ιατρείο σας μία Τετάρτη, τον Νοέμβριο 2014. Η επέμβαση για την κύστη κόκκυγος έγινε το Σάββατο της ίδιας εβδομάδας. Έχουν περάσει έξι χρόνια, κανένα πρόβλημα. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

Αλέξανδρος Τσοπανάκης

Καλησπέρα γιατρέ…το 2012 είναι που ήρθα σε εσάς κ βρήκα την υγειά μου. Κύστη Κόκκυγος κ ήταν πολύ δύσκολη περίπτωση γιατί υπέφερα περίπου 15…πραγματικά δεν υπάρχουν λόγια, βρήκα την υγειά μου οριστικά…

Θοδωρής Γεωργιόπουλος

Εγχειρίστηκα στις 17/09 (περιεδρικό συρίγγιο) μετά από 4 αποτυχημένες, κλασικές επεμβάσεις μέσα σε 17 μήνες! (2 στην Ελλάδα και 2 στην Γερμανία). Μέχρι τώρα 41 μέρες μετά, όλα δείχνουν ότι ο εφιάλτης τελείωσε!

Anastasios Karagiannakis